Миротворец (уебсайт)

„Миротворец“ ( на украински: Миротворец ) е украински уебсайт , създаден през август 2014 г. по инициатива на Антон Геращенко , който по това време е съветник на свободна практика на министъра на вътрешните работи на Украйна. Сайтът се позиционира като „интернет представителство на Центъра за изследване на престъпленията срещу основите на националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на гражданите“ . Сайтът съдържа отворена база данни с лични данни на хора, събрани незаконно ( хакерство , фишинг ) и средства за разузнаване от отворени източници и публикувани без съгласието на тези лица, чиито данни се публикуват и които авторите наричатсепаратисти или „агенти на Кремъл“ [1] . Той стана широко известен след убийството на Олес Бузина и Олег Калашников , чиито лични данни, включително адреси, бяха публикувани на този ресурс [2] . Сред партньорите на сайта от момента на откриването и до 13 май 2016 г. бяха Министерството на вътрешните работи на Украйна , Службата за сигурност на Украйна и други силови ведомствени структури на страната [3] .

Въпреки факта, че събирането и публикуването на лични данни без съгласието на дадено лице противоречи на украинското законодателство и международните правни норми, а самият сайт редовно се появява в скандали с разкриване на лични данни [4] , той продължава да функционира . На 10 май 2016 г. бяха публикувани личните данни на журналисти, сред които репортери от световни медии като AFP, Al Jazeera , Le Monde , BBC , Reuters , Forbes. Избухна силен скандал, който получи широк отзвук извън Украйна; световната юридическа общност се обяви за забрана за публикуване на личните им данни. Комисарят на Върховната рада на Украйна по правата на човека Валерия Лутковская направи изявление, че сайтът нарушава правата на човека [5] и трябва да бъде затворен. На 13 май 2016 г. беше обявено, че сайтът е затворен, като беше заявено, че цялата събрана информация ще бъде публично достъпна на други сайтове [6] [7] [8] . Въпреки това на 19 май 2016 г. сайтът възобнови работата си [9] , а на 20 май на него беше публикуван актуализиран списък на медийни служители, акредитирани от властите на самопровъзгласилата се ДНР [10] .

Местоположение на сайта

Уебсайтът Peacemaker е регистриран в Канада. Сървърът изглежда като NATO HPWS/2.1, по време на сканиране от 6 април до 22 април 2015 г. той върна адреса psb4ukr.nato.int като обратно име на домейн [49] , тоест поддомейн на официалния уебсайт на военния блок на НАТО , докато основният домейн на НАТО nato.int не знае нищо за него [50] . PTR записът, предоставен като отговор на обратна DNS заявка, обикновено сочи към някакво местоположение на сайта в пространството на имената на домейни. PTR записът се въвежда в главния файл на DNS зона, когато домейн системата е конфигурирана. Така създателите на сайта специално имитираха връзката с НАТО [51] .В отговор на решението на Октябрьския районен съд на Санкт Петербург [52] да блокира достъпа до украинския сайт „Миротворец“ на името на домейна myrotvorets.center, друго име на домейн беше регистрирано за огледалото на сайта — PSB4UKR.NETНа 7 август 2016 г. стана известно името на собственика на сайта – Оксана Сергеевна Тинко [53] . Журналистът Алексей Романов, който разкри името на собственика на сайт, разкриващ личните данни на хиляди хора, получи смъртни заплахи веднага след разкриването на личните данни на собственика на сайта [54 ] .

Реакция

Бившият комисар на Върховната рада по правата на човека Валерия Лутковская изпрати искане до СБУ и Министерството на вътрешните работи да накажат лицата, участващи в публикуването на лични данни на уебсайта Peacemaker, и да блокират ресурса в съответствие с член 23 от Закона „За защита на личните данни“ [55 ] . В отговор съветникът на ръководителя на Министерството на вътрешните работи А. Геращенко заплаши Лутковская с оставката си и заяви, че работата на сайта „е изключително важна за националната сигурност на Украйна и всеки, който не разбира това или се опитва да се намеси в тази работа, е или марионетка в неподходящи ръце, или работи срещу интересите на националната сигурност“, а информацията се събира „изключително от отворени източници – социални мрежи, блогове, онлайн директории, новинарски канали“. [56 ]. По-късно Службата за сигурност на Украйна излезе с официално изявление, че не вижда нарушения на украинското законодателство в дейността на уебсайта Peacemaker [57] .Бившият заместник-министър на информационната политика Татяна Попова обвини депутатите от Върховната Рада от “Народния фронт” А. Геращенко, Андрий Тетерук и Дмитрий Тимчук в натиск върху журналисти във връзка с критиките към публикацията на тези журналисти на уебсайта Peacemaker. Попова каза: „Започна кампания за натрупване на омраза към журналисти и към мен, заплахи. Подадохме жалби в полицията, без резултат. После имаше запечатване на стъкло в колата на Радио Свобода , когато снимаха в МВР. Такива неща не ми позволяват да остана” [58] [59] .На 15 ноември 2018 г. германското външно министерство осъди включването на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер в базата данни на украинския сайт „Миротворец“ и поиска от украинските власти да закрият интернет ресурса [60] .

През октомври 2019 г. Комисията за наблюдение на правата на човека на ООН призова Върховната Рада да инициира закриването на „Миротворец“ поради поставянето на лични данни на хора в него и по този начин създава заплаха за тяхната сигурност [61 ] . Председателят Дмитрий Разумков отговори, като каза, че парламентът няма правомощия да инициира затваряне на интернет ресурси, като също така призова украинските медии и уебсайтове да действат в рамките на закона [62] .

На 11 февруари 2021 г. Европейският парламент призова Украйна „рязко да осъди и забрани дейността на екстремисткия и насаждащ омраза уебсайт Myrotvorets, който създава напрежение в обществото и злоупотребява с личните данни на стотици хора, включително журналисти, политици и членове на малцинствени групи“. [63]

Според Александър Поворознюк [uk] сайтът Peacemaker се занимава с изнудване . Той каза за това така: „Знаеш ли, аз съм необикновен човек. Няма да мълча и ще дам точен и твърд отговор. Собственикът на сайта ми се обади и каза: искат да изтекат информация за вас, разбирате ли, живеем от реклама, Гордън дава 500 долара и ако платите повече, няма да го публикуваме. и „Какво е Peacemaker днес? Това вече не е сайтът, който беше през 2014 г. Сега всичко се внася и изнася за баби. Определено няма да плащам на баби да издържат всичко. Обръщам се към главния прокурор, министъра на вътрешните работи, към СБУ . Проверете фактите, поради които бях добавен в този сайт и дайте отговор на хората. Сигурен съм, че някой ще отговаря за това.”[64] .

Бележкиредактиране

  1. Отиди назад:4 Открийте огън за убиване//Росбалт, 16.04.2015 г.
  2. ↑ Уебсайтът Peacemaker обяви спиране на работа. Публикува лични данни на журналисти
  3. Отиди назад:4 Захаров А.Съветник на Министерството на вътрешните работи на Украйна рекламира уебсайт, който съдържа адресите на убитите Калашников и Бузина//DELFI, 16.04.2015.
  4. ↑ Убийството на Елдърбери и призивите към ISIS. История на “Миротвореца”
  5. Отиди назад:2 Валерия Лутковска настоява за необходимостта от предприемане на ефективни мерки за ограничаване на нарушенията на правото на защита на личните данни — ОмбудсманПосетен на 4 април 2018 г. Архивиран от оригинала на 5 април 2018 г.
  6. ↑ Сайтът „Миротворец“ беше затворен
  7. Отиди назад:2 Това не е краят: Аваков разрешава създаването на нови сайтове по аналогия с “Миротвореца”
  8. Отиди назад:3 Сайтът „Миротворец“, от който изтекоха данни на журналисти, акредитирани в „ДНР“, обяви закриването си
  9. Отиди назад:2 Сайтът Peacemaker възобнови работа
  10. Отиди назад:2 Миротворец публикува актуализирана база данни на журналисти, акредитирани в ДНР
  11. Отиди назад:2 В Украйна е създаден уебсайт за събиране на данни за терористиАрхивиранна 31 октомври 2016 г. //NEWSru.ua, 16.12.2014 г
  12. ↑ Доброволци стартираха уебсайт в интернет за наборници и наборници, които се бият срещу Украйна
  13. ↑ Геращенко: в сайта с данни за сепаратисти има 9 хиляди бойци, 150 от тях вече са заловени // Радио Свобода , 08.01.2015 г.
  14. ↑ Сайтът „Миротворец“ е създаден от подаването на огромна „мярка“, изплатена от Горливка, която изглежда е била търговец на дребно , Media Detector  (25 ноември 2019 г.).
  15. ↑ Жителите на Краматорск попаднаха в базата на сепаратистите
  16. ↑ Пранкер Волнов стана лектор на уебсайта Peacemaker (руски)
  17. ↑ Видео от мястото на убийството на Олес Бузина се появи в мрежата // Pravda.ru , 16.04.2015 г.
  18. ↑ Провокация или репресия. Защо беше убит Бузина
  19. ↑ Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви събраните данни поради убийството на Елдърбери за “терористи”
  20. Отиди назад:2 Операция “Регулируем гаечен ключ”(руски)
  21. ↑ Антон Геращенко: Операция Регулируем гаечен ключ (руски)
  22. ↑ Геращенко: СБУ прихвана финансова помощ за ДНР и я изпрати за нуждите на въоръжените сили на Украйна (руски)
  23. ↑ За участието на ръководството и системните администратори на център „Миротворец“ в следствените действия.
  24. ↑ Специална операция “Гюлчатай, отвори лично!” или история за това как сме “отгледали” памука, използвайки методите на руските пропагандни медии. (Част 1).
  25. ↑ Антон Геращенко – Вечер, когато имам време, препрочитам ЛС….
  26. ↑ Геращенко предлага да се публикуват данни на руски граждани, воюващи в Сирия
  27. ↑ Максименко, Александър В Украйна искат да помогнат на ИД да отмъстят „според шариата“ на руските военновъздушни сили в СирияРИА Новости (7 октомври 2015 г.).
  28. ↑ Украинският сайт започна да публикува „данни за руските военни в Сирия“ , РБК  (8 октомври 2015 г.).
  29. ↑ Кремъл обеща да защити руските пилоти в Сирия след публикуването на личните им данни , Интерфакс  (15 октомври 2015 г.).
  30. ↑ Сайтът Peacemaker предизвика нов скандал
  31. ↑ Фейсбук Герашенко
  32. ↑ Социалните мрежи гръмнаха след скандала със сайта Peacemaker и Геращенко
  33. Отиди назад:2 Сайтът „Миротворец“ „изтече“ личните данни на журналисти, акредитирани в „ДНР“: назрява международен скандал
  34. ↑ Изявление на журналисти относно базата за публични контакти на уебсайта на Peacemaker Архивно копие от 11 май 2016 г. в Wayback Machine (на украински) (недостъпна връзка от 06-06-2017 [2234 дни])
  35. ↑ Защо съветникът на Аваков воюва срещу журналисти, отразяващи войната в Донбас
  36. ↑ Публикуването на списъка с журналисти, акредитирани в “ДНР”, ще бъде разследвано от полицията в Киев
  37. ↑ ЕС е възмутен от публикуването на изтичане на информация от ДНР, призова Киев да премахне данните на журналистите
  38. ↑ Омбудсманът иска блокиране на достъпа до уебсайта Peacemaker, от който изтече информация за журналисти
  39. ↑ Украйна иска гаранции за защита на международните журналисти
  40. ↑ Сайтът Peacemaker обеща да оповести имената на журналисти, наградени в ДНРПосетен на 12 май 2016 г. Архивиран от оригинала на 3 юни 2016 г.
  41. ↑ Международният комитет за защита на журналистите осъди действията на Геращенко
  42. ↑ CPJ срещу действия, след които журналистите са преследваниПосетен на 12 май 2016 г. Архивиран от оригинала на 16 май 2016 г.
  43. ↑ Скандал с „Миротвореца“. Антон Геращенко се почувства като бог – Павленко
  44. ↑ Свобода на медиите в Украйна: Този списък е огромна глупост
  45. ↑ „Репортери без граници“ призоваха да накажат Геращенко и сайта „Миротворец“
  46. ↑ Скандал с „Миротвореца“: Геращенко поиска да се затвори делото срещу доброволците (документ)
  47. ↑ Писмо на Националната банка на Украйна от 17.05.2017 г., стр. N 25-0008/35441 (укр.)
  48. ↑ Сайтът Peacemaker възобнови достъпа до списъка на „враговете на Украйна“ (руски)
  49. ↑ Psb4Ukr.org Хостинг Whois информация – Psb4Ukr.orgПосетен на 20 април 2015 г. Архивиран от оригинала на 19 април 2015 г.
  50. ↑ Украинските власти допринесоха за съставянето на „списъци с убити“
  51. ↑ Петима журналисти от „Комсомолская правда“ са в „списъка на ударите“ на украинските националисти
  52. ↑ Съдът блокира сайта с данни на руснаци, за които се твърди, че са воювали в Украйна
  53. ↑ Установена е самоличността на собственика на сайта Peacemaker
  54. ↑ Журналистът, който разсекрети скандалния антируски сайт “Миротворец”, започна да получава заплахи
  55. ↑ Омбудсманът настоява за преследване на Геращенко
  56. ↑ Геращенко заплаши омбудсмана с оставката на Лутковская
  57. ↑ Създателите на сайта “Миротворец” не са нарушили законодателството на Украйна – СБУ
  58. ↑ Попова обвини Геращенко, Тетерук и Тимчук в оказване на натиск върху журналисти. 112 Украйна (3 август 2016 г.).
  59. ↑ Заместник-министърът на информационната политика Попова обвини Антон Геращенко, Тетерук и Тимчук в натиск върху пресата. “Гордън” (3 август 2016 г.).
  60. ↑ Gazeta.Ru: Министерството на външните работи на Германия поиска от Украйна да затвори сайта Peacemaker
  61. ↑ ООН призова Върховната Рада да инициира спиране на уебсайта Peacemaker , Media Detector  (17 октомври 2019 г.).
  62. ↑ Разумков призова ООН да затвори сайта „Миротворец“ , Медиен детектор  (18 октомври 2019 г.).
  63. ↑ Приети текстове – Споразумение за асоцииране на ЕС с Украйна – четвъртък, 11 февруари  2021 г. www.europarl.europa.eu . Дата на достъп: 25 май 2023 г.
  64. ↑ ПОВОРОЗНЮК: „Гордън плати $500 за включването ми в Peacemaker“
  • ПОЛУЧАВА СЕ ЖЕСТОК ПАРАДОКС – УПРАВЛЯВАЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ ВСЯКА МИНУТА ПО НЯКОЯ МЕДИЯ И ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ТРИБУНА  НИ УБЕЖДАВАТ ДО БЪДЕМ ПРИЯТЕЛИ С УПРАВЛЯВАЩИТЕ В УКРАЙНА, КАКВИ ЛИ НЕ ПОМОЩИ СЕ ДАВАТ НА УКРАЙНА, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ В ТОЗИ САЙТ СЕ ПОСОЧВАТ ИЗВЕСТНИ БЪЛГАРСКИ ЛИЧНОСТИ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ, ПО-ТОЧНО – ЗА УБИВАНЕ. АКО И ТОВА НЕ Е ТЕРОРИЗЪМ ИЛИ НЕОФАШИЗЪМ, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ДУХА СУПАТА НА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, КАКВОТО ВСЪЩНОСТ Е ВОЙНАТА РУСИЯ-УКРАЙНА. ПОНЕ ДОСЕГА НЕ СМЕ ПРОЧЕЛИ КЪДЕТО И ДА Е ЗАПЛАХА ОТСТРАНА НА РУСКИ САЙТ  ДА БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ/УБИВАНИ БЪЛГАРИ. ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ!

Комисията за контрол над службите в НС с извънредно заседание заради сайта „Миротворец“

Парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще заседава извънредно днес от 14:30 часа заради казуса със сайта „Миротворец“.

Това съобщи в кулоарите на Народното събрание председателят й Даниел Митов. Очаква се на него да присъстват и представители на съответни компетентни органи  – ДАНС, ДАР и др. Това става след като по-рано през деня от “БСП за България” настояха комисията да изслуша службите за сигурност по казуса с украинския сайт.

Митов припомни, че темата е била обсъдена вчера от външната комисия, която е дала съответните инструкции и е поискала от МВнР да проучи какъв е този сайт и какви хора стоят зад него, както и какъв е този списък с имена.

“До момента нямаме необходимата информация, за да подходим институционално, затова и през съответните комисии ще направим всичко възможно”, обясни Митов. Той подчерта, че е без значение към коя парламентарна група е български политик, български гражданин въобще, е недопустимо те да попадат в заплашителни списъци, ако това е истина.

“За да има конкретно мнение, трябва да знаем всички факти и при нужда от институционален отговор, ще се обърнем към украинската страна”, заяви Даниел Митов.

От Украинското посолство в София заявиха, че дейността на „Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна.

https://trud.bg/

Властите в България проверяват сайта “Миротворец”. Украйна се разграничи от него

Външната комисия е възложила на министърката на външните работи Мария Габриел да проучи украинския сайт “Миротворец” и черния списък с български граждани в него.

Това каза в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Сайтът нашумя през последните няколко дни, след като бившата журналистка от ТВ7 Диляна Гайтанджиева се оплака, че е била включена в списъка с врагове на Украйна, който “Миротворец” поддържа от години. Тя е била добавена на 15 април 2023 г.

Даниел Митов от ГЕРБ каза по-късно през деня, че от 14:30 парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност ще заседава извънредно по казуса. БСП каза, че ще внесе сигнал до Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и иска изслушване на службите за сайта. „Възраждане“ каза, че ще предложи проект на декларация във връзка с включването на български граждани в списъка.

Късно вечерта в сряда украинското посолство написа във Фейсбук, че дейността на “Миротворец” “по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на Украинската държава”.

Сайтът според позицията на посолството е “независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред”.

“Абсолютно е недопустимо (в черния списък) да влизат журналисти българи и съответно зам.-председател на парламента. Това е недопустимо. Очакваме външната комисия и службите да ни отговорят, така че кой стои зад тези всичките хора”, каза Борисов.

Част от присъстващите имена в списъка са на български граждани от проруските среди, сред които журналистките Велиана Христова и Велислава Дърева, евродепутата Елена Йончева, лидера на партия АБВ Румен Петков, анализатора Валентин Вацев, члена на БСП Ваня Добрева, лидера на “Атака” Волен Сидеров, бившия депутат от БСП проф. Иво Христов и зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП.

Сайтът “Булевард България” пише, че съоснователят на “Миротворец” е бивш зам.-вътрешен министър на Украйна – Антон Геращенко, и че сайтът се поддържа от анонимни доброволци. Те съставят списък с личности от цял свят, които по различни причини са определени като руски “активи” или разпространители на антиукраинска пропаганда.

В списъка присъства и бившият съветник на украинския президент Володимир Зеленски – Олексий Арестович, който според “Миротворец” е “професионален провокатор”, съдействал за деморализацията на армията и дискредитирането на държавните институции.

“Миротворец” е обвиняван, че прави “списъци за убиване”, тъй като една от присъстващите в него беше убита при атентат през 2022 г. Става дума за Дария Дугина, дъщерята на идеолога Александър Дугин, близък до руския президент Владимир Путин.

https://www.svobodnaevropa.bg/