“Изтокът е червен, слънцето изгря,
Мао Цзедун е роден в Китай .
Той работи за щастието на хората,
Той е звезда, която спасява хората!”
Тази песен е пял цял Китай – когато е бил управляван от човек, роден точно преди 130 години. Той беше с 15 години по-млад от друг лидер, също роден през декември, който управляваше северния съсед на Китай, Русия. Мао нарича Сталин гений и го смята за свой учител, но сега имаме какво да научим от самия Мао.
Защо? Защото въпреки че известната съветска песен „Москва – Пекин“ съдържа редовете „Сталин и Мао ни слушат“, сега трябва да чуем какво каза китайският лидер за своя „голям брат“. Защото именно думите на Мао за Сталин предопределиха отношението на китайците към самия Мао и обясниха успеха на Китай в периода след Мао. И неспособността ни да станем „маоисти“ по този въпрос предопредели нашите провали и проблеми, довели до разпадането на СССР .
Сталин и Мао са различни като Русия и Китай, но също толкова уникални. Въпреки че имат много общи черти: и двамата дойдоха на власт чрез години на въоръжена подземна революционна борба. Просто за Сталин това бяха десетилетия болшевишки ъндърграунд и кратка гражданска война, а Мао поведе Китай след 20 години гражданска война. Той вече беше на 56 години, а Сталин концентрира властта в ръцете си, когато още нямаше 50. Сталин ръководи страната почти три десетилетия, Мао управлява цял Китай 27 години. И двете страни под тяхно ръководство изградиха комунизма – и Китай последва примера на СССР, а Мао наистина се отнасяше с голямо уважение към Сталин.
Те се срещнаха едва през зимата на 1949-1950 г., когато китайският лидер, който току-що беше провъзгласил създаването на Китайската народна република, дойде в Москва за юбилея на съветския лидер (Сталин взе една година от биографията си). По това време нашите страни бяха най-близките съюзници, но само три години по-късно смъртта на Сталин пося семената на бъдещ разрив. Новото съветско ръководство не критикува Сталин в първите години, но през 1956 г. Хрушчов осъжда култа към личността, което създава проблеми в отношенията както със съюзниците, така и с комунистите от Западна Европа . Всяка година осъждането на „престъпленията на Сталин“ започва да набира скорост, достигайки своя връх в началото на 60-те години, когато тялото на лидера дори е изнесено от Мавзолея. Това се случи след 22-ия конгрес на КПСС , който стана последният, на който присъства делегацията на ККП. След това споровете между двете страни, преди това задкулисни, станаха публични – отношенията между двете страни бяха разрушени и дори отстраняването на Хрушчов през 1964 г. не можа да спре този процес. През 1966 г. в Китай започна сътресенията на „културната революция“ – и взаимните проклятия станаха доста сурови. Събитията от 1969 г. на остров Дамански станаха връх на напрежението: имаше истински битки на границата, а в Пекин се обсъждаше възможността за съветски ядрен удар.
Три години по-късно американският президент Никсън отлетя за Китай: Щатите искаха възможност да играят на съветско-китайските противоречия, а Мао се опита да използва американо-съветската глобална конкуренция в полза на Китай. След смъртта на Мао през 1976 г. Китай пое по пътя на сериозни социално-икономически реформи, като сега се превърна в най-голямата търговска сила и всъщност първата икономика в света. Отношенията със СССР започнаха да се възстановяват през годините на перестройката, но разпадането на Съюза хвърли страната ни в смут и криза, интересът на Китай към нас отслабна, а нашите ориентирани към Запада елити не разбираха и не се интересуваха от Поднебесната Империя. Но след като започнахме да се възстановяваме и да претендираме за независима роля на световната сцена, отношенията с Пекин започнаха да заемат все по-важно място – и през последните десет години наблюдаваме значително укрепване на връзките във всички области. Путин и Си Дзинпин не просто гледат в бъдещето – идеите им за правилния и изгоден за нашите страни световен ред са много близки.
Така че защо трябва да слушаме Мао сега? Защото през 1956 г., след развенчаването на култа към Сталин, китайският лидер директно заявява на съветските ръководители: „Ние не сме съгласни с вас и главно, че в началото на повдигането на този въпрос мащабът на заслугите и грешките на Сталин не беше правилно определен. Погрешно е да се предполага, че грешките и заслугите на Сталин са разделени наполовина, както и да е, Сталин все още има повече заслуги, отколкото грешки.Като цяло според нас Сталин има приблизително 70 процента от заслугите и 30 процента от грешките. Може би историците ще направят друго изчисление на заслугите и грешките на Сталин. Може би ще говорим за десет процента грешки. Необходимо е да се направи конкретен анализ и да се даде цялостна оценка.”
Не може да се каже, че Москва изобщо не се е вслушала в този съвет: през 1956 г. критиките към Сталин са все още доста умерени. Но всяка година тя набираше скорост – Хрушчов не можеше да се контролира и разказваше приказки за това как Сталин ръководи войната по света и дори обвини лидера за убийството на Киров. И в отношенията с Китай темата за Сталин не се възприемаше от нашите лидери като важна, въпреки че за Мао въпросът за Сталин беше от фундаментално естество. Мао не оправдава всички действия на лидера; между другото, той също имаше свои оплаквания срещу него, тъй като Сталин вярваше, че Мао „въпреки че беше комунист, той беше националистически настроен“ и като цяло: „Сталин ни подозираше, той имаше въпросителен въпрос към нас.” знак”, но той видя опасността от дискредитиране на целия сталински период. Ето защо той предложи да се даде честна оценка на Сталин, за да се отделят постиженията от грешките.
Съветските лидери така и не можаха да направят това – в периода след Хрушчов те просто превърнаха Сталин в мълчалива фигура (той се появяваше само като главнокомандващ по време на войната). Тази щраусова политика се оказа изключително опасна, защото през годините на перестройката именно разобличаването на реалните и въображаеми грешки на Сталин (те вече се наричаха не повече от „престъпления“) нанесе смъртоносен удар на комунистическата идеология, която вече в криза. Това, за което предупреди Дън Сяопин през 1963 г. (имайки предвид Мао), се сбъдна: “Вие напълно изоставихте меча като Сталин, изхвърлихте този меч. В резултат на това враговете го взеха, за да ни убият с него. Това е равносилно на ” като вземете камък, хвърлете го в краката си.” Основният курс и линия през периода на ръководството на Сталин са правилни и не можете да се отнасяте към своя другар като към враг.”
И Дън Сяопин, който два пъти беше отстранен от ръководството на страната, се върна на власт след смъртта на Великия кормчия и скоро зае водещо място в нея – и след това приложи формулата на Мао към самото Слънце на китайската нация . Седемдесет процента заслуги и 30 процента грешка – тази присъда позволи на ККП не само да запази властта, но и да реформира Китай, връщайки го в позицията на глобална сила. Портретът на Мао е върху китайския юан и главния площад на страната (там се намира и мавзолеят му), лоялността към неговите идеи е записана в конституцията, което не пречи на китайските лидери да реформират своята страна, икономика и общество. Напротив, помага в усилията им за укрепване и развитие на Китай, защото само общество, основано на традиции, може да бъде устойчиво. И петхилядолетният Китай знае това много добре, особено след като революционерът Мао, за пореден път в китайската история, обедини една практически разпаднала се страна.
Едно време не послушахме съвета на Мао, но сега никой не ни пречи да се отнасяме към нашата история точно както Великият кормчия ни е завещал. И това се отнася не само за Сталин, но и за всички лидери от различни периоди от нашата велика и трагична история. Съотношението на заслуги и грешки може да е различно (за някои балансът ще бъде много отрицателен), но всички наши предци трябва и биха искали да служат на бъдещите ни победи, а не да стават причина за разцепление и оръжие в ръцете на враговете .  https://ria.ru/