Проектът на Държавна опера Стара Загора “Ние сме музиканти”, насочен към младежи с различни дефицити и поведенчески проблеми, отбеляза две години

0
57



Проектът на Държавна опера Стара Загора  „Ние сме музиканти” отпразнува своя втори рожден ден. Това съобщават на официалния сайт на културната институция.

“Ние сме музиканти” представя арттерапевтични и развитийни работилници за работа с деца със специални образователни потребности и различни развитийни и поведенчески трудности, и е може би най-дълго подготвяният проект на Държавна опера-Стара Загора и огромна гордост за институцията, споделя директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Проектът цели приобщаване на деца и младежи с различни дефицити и поведенчески проблеми. Той започна с откриването на арттерапевтични работилници, в които, освен с деца със специални образователни потребности или поведенчески трудности, се работи и с деца от различни възрастови групи с потенциални или изявени артистични интереси.

Заниманията се провеждат от дипломирания логопед-музикотерапевт Русалина Мочукова, психолога Боряна Каниду и оркестрантката от състава на оркестъра на Старозагорската опера Нелиана Димитрова. В работата си използват похвати от логопедията, логоритмиката, музикотерапията, както и методът Орф-Щулверк, съчетаващ ритъм, говор, музика и движение свирене на орф инструменти с интересни игри.

Припомняме, че в две поредни години проектът “Ние сме музиканти” бе популяризиран и високо оценен като финалист в европейската надпревара на асоциацията на европейските филантропи за опера и балет “FEDORA” – най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство. Концепцията на “Ние сме музиканти” е насочена към създаването на първия в България интерактивен сензорен спектакъл за деца и младежи със специални образователни потребности. Държавна опера – Стара Загора успя да подготви необходимата артистична и уютна среда за провеждането на заниманията с деца, която да бъде съобразена с всички специфични изисквания за комфорт и условия на безопасност.

През миналата година проектът „Ние сме музиканти” бе удостоен отличието Награда „Стара Загора” и „Кристална лира” на Съюза на българските музиканти и танцови дейци.“ Уверено вървим към заветната цел да създадем първия интерактивен сензорен спектакъл в България с участието на децата на „Ние сме музиканти”, казват от старозагорската културна институция.

/ХТ/



Източник БТА