Премиерът Николай Денков ще открие Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“

0
75



Министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще открият днес Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Събитието ще се състои на граничния пункт от 11:45 часа.  

Капацитетът на лабораторията ще осигури своевременен и ефективен официален контрол без излишно забавяне. Инвестицията е на стойност два милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет.

С пускането на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България, посочват от Министерския съвет. 

БТА припомня, че на 16 февруари т.г. от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) анонсираха разработени от тях предложения за промени в Закона за управление на агрохранителната верига, с които се забранява дейността на частни лаборатории на външните граници на страната. Целта е само държавата да извършва тестовете на храните. Освен това от ПП-ДБ имат предложение в срок до 1 година да се създаде организация товаро-разтоварващата дейност също да се извършва от държавата.

/РН/



Източник БТА