По традиция в Шумен ще пристигне официална унгарска делегация по повод на Националния празник на Унгария– 15 март

0
62



На официално посещение в Шумен пристигат утре Миклош Борош – извънреден и пълномощен посланик на Унгария у нас, д-р Ищван Пушкаш – зам. -кмет на гр. Дебрецен и Сандра Мишкеди – директор на Унгарския културен институт в София. Визитата им е по повод Националния празник на Република Унгария – 15 март. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. 

Официалните гости ще се срещнат с кмета на Шумен проф. Христо Христов и неговия екип в 9:00 часа. Половин час по-късно ще бъдат поднесени венци пред паметника на Лайош Кошут в Шумен, където слово ще произнесат Миклош Борош и д-р Ищван Пушкаш. В 10:00 часа официалните лица ще посетят къщата-музей „Лайош Кошут“ и ще положат венци и цветя. За 11:15 часа е предвидено посещение в Арменската църква „Света Богородица“, отбелязват от общинския пресцентър. 

Оттам уточняват, че заради посещението на унгарската делегация и преминаването на дипломатическия кортеж, от 9:45 до 11:00 часа ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по ул. „Цар Освободител“, в района на къщата – музей „Лайош Кошут“ в Шумен.

В дните около Националния празник на Унгария – 15 март, в Шумен по традиция пристига делегация, начело с унгарския посланик, за да почете паметта на Лайош Кошут. След поражението на националната революция от 1848–1849 година в Унгария, водачът й Лайош Кошут, заедно със свои сподвижници пристига в България, която по това време е част от Османската империя. Те намират убежище и радушен прием най-напред във Видин, а след това и в Шумен, както информира БТА и през 2023 г. 

Град Дебрецен е побратимен с Шумен. За празника на българския областен град -11 май, също често пристигат гости от Унгария. 

Община Шумен и Унгарският културен институт „Лист“ организират в областния град и Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, за чието ХХIX-то издание през тази година вече се приемат заявки

/ВД/



Източник БТА