Патриарх Неофит почина, президент и премиер уведомени, до минути Синодът го съобщава

0
61


Българският патриарх Неофит е починал, потвърди неофициално пред “24 часа” източник от Светия Синод. След минути на сайта на Патриаршията новината, която от часове се споделя, ще бъде съобщена официално. Вече са уведомени всички митрополити. Малко преди това президентът Румен Радев, премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел също са получили информация за кончината на патриарх Неофит.

Мълвата за смъртта му се разпространи в късния следобед, но никой не потвърждаваше официално. Във фейсбук се разпространиха постове с молба да се молим за патриарха. В няколко сайта се появиха опровержения с позоваване на Св. Синод. В едно от тях пишеше даже, че патриархът е контактен, но до него има достъп само един владика заради вирусите.

Официално от синода съобщиха на 29 ноември м.г., че главата на БПЦ е във ВМА, приет е бил с белодробно заболяване. Стана ясно, че е бил поставен в медикаментозна кома, а в храмове в цялата страна бяха направени молебени за здравето му. 

Говорителят на Светия синод Емил Велинов обясни, че усложнения след настинка вероятно са причинили тежкото заболяване на патриарха. В края на ноември Неофит имал много ангажименти и именно тогава се разболял.  

През септември 2022 г. той пак бе в болница заради проблеми с белите дробове, страда от такива от години, както и от паркинсонизъм. Периодично те се обострят заради възрастта му. А при сегашното си боледуване е имал проблеми и с ниска сатурация.

През май 2022 г. пък счупи бедрена кост при инцидент в Софийската митрополия. Тогава бе приет в “Софиямед”, опериран на следващия ден и изписан след две седмици.

Неофит I бе глава на Българската православна църква и на Софийската епархия от 24 февруари 2013 година с титлата Патриарх Български и митрополит Софийски. От 1994 г. до 2001 г. е Доростоло-червенски митрополит. От 2001 г. до избора му за български патриарх е Русенски митрополит. 

Роден е в столицата на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, която завършва през 1965 г. От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Свети Климент Охридски”, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 г. до 1973 г. е на богословска специализация в Катедрата по църковно пеене при Московската духовна академия.

След кончината на патриарх Максим, на 10 ноември 2012 г. с тайно гласуване Неофит е подкрепен от 1 от 12 присъствали митрополити за наместник-председател на Българската православна църква.

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор е избран за патриарх на Българската православна църква с 90 гласа срещу 47 за митрополит Гавриил Ловчански. Във връзка със 70-годишния му юбилей през 2015 година е удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден „Стара планина” първа степен за изключителния му принос към България. 

Като Патриарх на 1 юни 2016 г. тон за отказ от участие във Всеправославен събор в Колимвари, Крит, Гърция дава Българската православна църква.

На 27 ноември 2017 г. Светият синод създава комисия за преговори с Македонската православна църква – Охридска архиепископия и с останалите поместни православни църкви за получаване на статут на непризнатата до този момент МПЦ.

Очаквайте подробности.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               





Източник 24часа