Очаква се парламентът да ратифицира споразумението със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност на АЕЦ „Козлодуй“

0
53



Очаква се парламентът да ратифицира споразумението между България и САЩ за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на Атомната електроцентрала (АЕЦ) „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на България. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

На първо четене законопроектът, с който се предлага ратификацията на споразумението, бе гласуван на 14 март. В него се посочва, че с решение на парламента от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката е задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко хиляда мегавата в АЕЦ „Козлодуй“. Предвижда се след влизането в сила на закона министърът на външните работи да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението от Народното събрание, а министърът на енергетиката да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България. 

В редовния парламентарен контрол се очаква да участват министрите: Кръстю Кръстев, Юлиян Попов, Георги Гвоздейков, Калин Стоянов, Андрей Цеков, Иванка Шалапатова, Румен Радев.

 

 

 

/РИ/



Източник БТА