Противоепидемичните мерки започват oт 27 ноември и ще продължат до 21 декември. Преустановяват се присъствените занятия от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности, занимални и др., висши училища, езикови центрове, образователни центрове и школи, детски градини и ясли.

Ето и решенията, съобщени от Костадин Ангелов и генерал Венцислав Мутафчийски:

– Преустановяват се присъствените занятия от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности, занимални и др., висши училища, езикови центрове, образователни центрове и школи, детски градини и ясли.

– Преустановяват се конгреси, семинари, тиймбилдинги, обучения

– Всички групови културни мероприятия се преустановяват, изключение правят посещенията на театри с капацитет 30% и с маски.

– Спират всички частни тържества с над 15 човека.

– Преустановяват се всички колективни и индивидуални мероприятия тренировки и състезания за лица до 18 год.

– Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.

– Затварят всички заведения за хранене и кафенета, могат само да доставят.

– Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, търговските центрове и молове, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, банки, дрогерии, оптики, зоомагазини, застрахователи офиси на телекомуникационни оператори. Магазините, които са малки по кварталите, продължават да работят.

– Преустановяват се груповите туристически посещения в страната и чужбина.

– Парковете остават отоворени, не налагаме вечерен час.

“Това е трудно решение на правителството, но не мога да скрия благодарността си за това навременно решение”, каза Венцислав Мутафчийски. Тук не става въпрос за затваряне по домовете, но целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква към втората и края на третата седмица.

“Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи. Имаме достатъчно медициснки легла, но с напредването на епидемията намалява броят на медицинските лица, които могат да се грижат за болните”, каза още ген. Мутафчийски.

Училищата, моловете, фитнесите, ресторантите и др. са най-рисковите места, където се събират хора. Ограничаването на контактите в тези места ще доведе до голям спад в рисковите контакти”, коментира още ген. Мутафчийски.

В момента Европа продължава да е в разгара на епидемията. В Европа са най-високи аболеваемостта и смъртта, информира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

“Около половината от обществото счита, че мерките трябва да бъдат още по-строги и от по-рано, другата половина твърдят, че няма нужда от тях и това ще затрудни икономиката. Опитваме се да пазим хората и да не пречим на икономиката. Въвеждането на сегашните мерки за 3 седмици ще ни помогне да достигнем до плато и в заболеваемостта, и смъртността”, каза още Кунчев.

https://lupa.bg

НДТ: До момента няма и дума за икономически компенсации. Това поражда омраза в широк кръг от населението. Особено сред малкия и среден бизнес, сред безработните и близо 2 милиона пенсионери. Започват коментари, че по този начин широка гама от населението ще бъде принудено да продава фирми, ниви, домове, вещи, автомобили на безценица, за да си осигури донякъде храна и плащане на сметките за ток и вода, телефони, лекарства, образование и здравеопазване, както и покриване на заеми.  От друга страна така ще бъдат подпомогнати богатите да доограбят бедните и държавата, под претекста, че се спасява държавата и нацията. Това е убеждението на мнозинството, което е в семейния, малък и среден бизнес или на улицата без работа. Пълно противопоставяне на бюджетната сфера срещу частния бизнес, на имащите срещу бедните. Все пак надеждата последна умира. Има надежда, че тези, които похарчиха милиарди за самолети, кораби, танкове, за два-три пъти по-скъпи ваксини, както и да си вдигнат личните заплати, може би ще направят усилие да намерят пари и за бедните, за да не рискуват по време на пандемия отчаяни хора да излязат по площадите срещу тежко въоръжени полицаи, а и армия. Грешната оценка на пандемията и хаосът, който бе допуснат от институциите, както и дълбокият сън на управляващите, с който бе проспана подготовката – финансова, психическа и морална – да посрещане на прогнозираната от учените втора жестока вълна от Ковид-19, поражда нарастващо недоволство и омраза дори до такава степен, при която има отрицание и на разумните действия. Трудо се възприема призив от хора с месечни доходи над 5000 лева от хора, които трябва да оцелеят през зимата с доходи от 200 до 350-400 лева. Трудно и невъзможно. Почва да прилича на цинизъм, за да не каем една по-силна приказка от едни по-друго време, когато милиони измряха под знамената на велики идеи. Такъв е животът!