От „Възраждане“ са внесли в парламента предложение за отмяна на решението за преговори само с един потенциален строител на нови ядрени блокове в АЕЦ „Козлодуй“

0
54



От парламентарната група на „Възраждане“ са внесли предложение за отмяна на решение на Народно събрание от 23 февруари т.г. за преговори със само един потенциален строител на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000, съобщиха от пресцентъра на партията.

От партията предлагат министърът на енергетиката да организира, координира и контролира провеждането на процедура за подбор на потенциални изпълнители за инженеринг във връзка с предприетите действия по изграждането на седми и осми енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ по процедура, одобрена от Народното събрание и при спазване на всички принципи на конкуренцията и свободния пазар.

Според “Възраждане” изключително краткият срок за подаване на оферти от потенциалните строители е породил бурна обществена реакция. От партията смятат за притеснителни критериите, които е трябвало да бъдат покрити от въпросните компании. 

На 23 февруари Народното събрание възложи в срок до 15 април т. г. да се състоят преговори между “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД и “Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън” (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), включен в кратката листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Депутатите първо отхвърлиха предложението, а при прегласуването го приеха със 112 гласа “за”, 29 “против” и 82 “въздържал се”, с един глас повече в негова подкрепа срещу “против” и “въздържал се”.  

/АБ/



Източник БТА