Отношението към класическата музика трябва да се възпитава, каза за БТА Надежда Цанова

0
63



Никога не съм си задавала въпроса дали музиката е мое призвание, тя винаги е била нещо неразделно от мен самата. Отношението към класическата музика трябва да се възпитава. Това каза в интервю за БТА пианистката Надежда Цанова, която е родом от Казанлък и за поредна година е сред номинираните в националната анкета на предаването “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио (БНР) за Музикант на годината за 2023 година в класическите жанрове. 

Номинациите са определени от седемчленно специализирано жури. В конкурса ще бъдат присъдени награди в няколко категории, а победителите ще бъдат определени чрез онлайн гласуване в срок до 31 март. В предходното издание на конкурса на БНР Надежда Цанова печели наградата в категория “Активна творческа дейност”. 

Надежда Цанова се занимава с музика от петгодишна. “За мен музиката е моят живот. Била съм буйно дете, но още в ранна детска възраст майка ми е забелязала, че именно музиката е онова, което може да ме накара да застана на едно място и да се заслушам. Така всъщност е разбрала, че може би това ще бъде призванието ми”, разказа тя. 

По думите й развитието на класическата музика в България е проблем, за който може много да се говори. “За съжаление, положението в страната ни за класическите музиканти и класическото изкуство като цяло е изключително трудно”, посочи тя. Преди две години акад. Васил Казанджиев, който е един от най-добрите съвременни класически композитори в страната, написа изключително интересен балет за пиано и три прима балерини, който постигна огромен успех при премиерата си. Оттогава сме подали проект към Министерството на културата за поставянето на балета във Виена, но до момента дори не сме получили отговор, разказа тя и допълни, че има много подобни случаи, за които може говори. Според нея класическата музика е елитарно изкуство и отношението към нея трябва да бъде възпитавано. “За да може един човек да оценява класическата музика, той трябва да бъде възпитан в това от най-ранна възраст. Неслучайно правим много образователни концерти точно с тази цел”, посочи Надежда Цанова. 

Тя отбеляза, че е имала огромен късмет в живота и да присъстват изключителни музиканти и личности. “Не мога да не спомена своята първа учителка по пиано в Казанлък Елена Юлиянова. Никога не съм виждала такава отдаденост и любов към музиката и към преподаването и възпитаването на малки деца, такава упоритост. Тя възпита в мен любовта към класическата музика и ме научи да работя с цялото си сърце за това, което правя”, посочи Цанова. Тя каза още, че е имала и други прекрасни учители като проф. Стела Димитрова-Майсторова, проф. Илия Чернаев, проф. Боян Воденичаров. “Изключително благодарна съм, че животът ме е срещнал с тях”, коментира пианистката. 

Надежда Цанова е носител на редица отличия в национални и международни конкурси и е участвала в множество концерти, фестивали и музикални проекти. Първото си турне в Европа осъществява по време на своето обучение в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. През 2011 година се дипломира с магистърска степен по пиано и започва специализация в Кралската консерватория в Брюксел, Белгия, под ръководството на проф. Боян Воденичаров. Паралелно с това завършва и Schola Cantorum в Париж, където получава най-високото отличие за концертиращ пианист  “Diploma Di Concert”. През 2013 година печели първа награда от международния конкурс за пианисти в Париж Flame, която слага началото на международна концертна кариера. Осъществява международни концертни турнета в Япония, Китай, Испания, Португалия, Австрия и Германия. Получава покани да солира със симфоничните оркестри на Харков, Украйна, Токио, Япония, Илинойс в Чикаго, САЩ, Адана, Турция, Регенсбург,Германия , с камерния оркестър на “Солистите на Залцбург”, Австрия, оркестъра на БНР и Софийска филхармония. 

Надежда Цанова печели още редица награди по целия свят, тя притежава разнообразен репертоар не само като солист, но и като камерен музикант. “Наистина имам доста награди, но може би не те са най-важното, а трудът, работата, която стои зад тях. Когато спечелиш една награда е прекрасно, но когато не спечелиш, е също един много добър урок – да продължиш да си скромен, да си смирен и да продължиш винаги да се отнасяш с уважение към изкуството”, коментира тя. 

Свирила съм на доста места по света, но едно от най-силните ми преживявания на сцена беше преди няколко години в Шумен, където представяхме спектакъла “Couriosas” с прима балерината Веса Томова и поетесата и актриса Йоана Буковска. “Това е един спектакъл, насочен изцяло към женската енергия, а в един от сублимните моменти изпълнявам един трансцедентален етюд на Ференц Лист – Chasse – Neige , което в превод означава “Виелица”. Спектакълът, за който разказвам, беше на открито и духаше изключително силен вятър, който ни затрудняваше неимоверно, но точно в момента, в който изпълнявах това произведение, се получи токов удар. Виждах само абсолютна тъмнина, но продължих да свиря”, разказа Надежда Цанова. Тя отбеляза, че е запомнила това предизвикателство на сцената, защото го е приела като проверка как всъщност се справя с нещата. 

В момента Надежда Цанова работи по няколко бъдещи проекта. По повод 90-ата годишнина на акад. Васил Казанджиев на 21 април във Варна ще се състои премиерата на негов камерен балет за пиано и три прима балерини, в който пианистката си партнира с примата на Софийска опера и балет Марта Петкова, с Венера Аспарухова и Десислава Стоева – Вълев, която работи в Шведския кралски балет. Специален гост ще бъде хореографът Арсен Мехрабян. 

На пианистката предстоят още рецитал в Португалия, както и няколко камерни концерта в София. На 31 март тя ще вземе участие и в програмата на Чудомирови празници 2024 в родния си Казанлък. Тя е част от клавирен квинтет, който ще изпълни произведения на Йоханес Брамс и Роберт Шуман. В квинтета първа цигулка е Ангелина Абаджиева, Кремена Оксенкруг ще свири на втори пулт, на виолончелото е Александър Сомов, а на виола- Румен Цветков.



Източник БТА