В Трявна представят изданието „Сокаи“

0
65


Изданието „Сокаи“ ще бъде представено в Музей „Старото школо“ в Трявна на 21 март. Това съобщи за БТА Юлия Нинова, директор на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

„Сокаи“ е най-новото изследване, посветено на женското невестинско забраждане сокай, носено в Търновско, Габровско и Ловешко до средата на 19-и век. Негов автор е етнологът Светослав Петров. Значима част от книгата е практическата, в която авторът дава насоки за правилното и точно реконструиране на сокаите. Той изработва възстановки на старинни забраждания от близо 12 години по модел на запазени автентични свидетелства“, посочват организаторите.

„Трявна е специално място за мен и се радвам, че ще им гостувам с моите “Сокаи“. Изключително благодарен съм на Специализиран музей – Трявна за подкрепата, която ми оказаха. Безценна е. Всеки, който разлисти книгата, ще забележи прекрасните автентични сокаи, които се съхраняват в Трявна. Причинили са ми поне една нощ безсъние и вълнение. Благодаря на г-жа Юлия Нинова, директор на музея, за възможността, и на г-жа Даниела Дабкова, главен уредник, за подкрепата“, казва за предстоящото представяне авторът във Фейсбук профила си. 

Книгата „Сокаи“ бе представена за първи път в град Елена на 15 март, след Трявна предстои представяне на 26 март в Етнографски музей в София. 

/АКМ/



Източник БТА