Обзор на Формула 1 (Гран При на Австралия, 23.03.2024) – Моторни – Формула 1

0
68


Карлос Сайнц от Ферари спечели Гран При на Австралия, след като Макс Верстапен се оттегли след пет обиколки със запалване на задните спирачки. Сайнц изпревари съотборника си Шарл Льоклер на второ място, а пилотите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри завършиха съответно трети и четвърти.

В топ 10 се наредиха още Серхио Перес (Ред Бул), Фернандо Алонсо и Ланс Строл (Астън Мартин), Юки Цунода (Хонда) и състезателите на Хаас Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен.

Сайнц, който претърпя операция от апендицит само преди две седмици, взе карирания флаг с 2,3 секунди пред съотборника си Льоклер. Започвайки от втора позиция на стартовата решетка, той поведе на Верстапен във втората обиколка, преди трикратният световен шампион да се оттегли заради повредата. Сайнц беше безупречен през следващите 56 обиколки, като победата му не изглеждаше застрашена нито за момент.

Така испанският пилот на Ферари спря серията на Верстапен от две поредни победи на старта на новия сезон във Формула 1, след като нидерландецът спечели в Бахрейн и Саудитска Арабия. Той търсеше десети последователен успех, с което щеше да изравни собствения си рекорд. На върха в генералното класиране ситуацията стана завързана, като Верстапен все още води с 51 точки, но по петите му са трима – Льоклер (47), Перес (46) и Сайнц (40).

Следващият старт от календара на Ф1 е в Япония между 5-7 април.



Източник Gong.bg