Надявам се на решение от всички политически сили, за да се избегнат предсрочни избори, каза министърът в оставка Юлиян Попов

0
67



Надявам се на решение от страна на всички политически сили, за да се избегнат предсрочни избори, каза в предаването „Още от деня“ по БНТ министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов. Това ще бъде едно напълно неоснователно разбутване на политическата ситуация, което няма да доведе до значително различен резултат от този, който е в момента в парламента, добави той. 

Юлиян Попов коментира и това, че България ще бъде домакин на 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) през юли 2024 г.

„Междуправителственият панел по климатични промени е мрежата от научни работници и организации, които формират докладите, върху които се базират всички глобални политики за климата. Това са политики за намаляване на въглеродните емисии и за адаптиране към климатичните промени. На практика зад тези политики стоят всички държави в целия свят“, обясни министър Юлиян Попов. 

Той посочи, че на международната конференция по климата, проведена в Дубай,  е постигнато съгласие, че светът трябва да започне да се придвижва към излизане от използването на изкопаемите горива – газ, въглища и петрол. Това е посоката, в която се движи светът, това променя цялата икономика на света, отбеляза Юлиян Попов. Другата страна е въпросът за адаптацията – реакциите при екстремни климатични промени. Там също има доста голям напредък, отбеляза той. 

/ЛРМ/



Източник БТА