Необходимо е създаването на глобална визия за промотиране на културно-историческите ни забележителности, смята Боян Милушев от “БМ Вижън”

0
55



Финансирането от Европа може да помогне за представяне на забележителностите в страната ни и за привличане на туристи. Това каза по време на конференцията “Европа на Балканите: Общо бъдеще”, организирана от БТА, Боян Милушев от “БМ Вижън”, която е сред водещите компании, специализирани в създаването на продукти, базирани на новите технологии. Според него страни с по-слаб потенциал от гледна точка на туризма в сравнение с България се презентират много повече от нас.

Чрез възможностите за финансиране от Европа трябва да изградим глобална визия за промотиране на културно-историческите ни забележителности, на които страната ни е богата, за да е атрактивно за модерния турист, каза Милушев.

Виртуалната реалност (VR) е мощен инструмент за пресъздаване на истории, по начин, непостижим с други средства. Технологията дава възможност за създаване на изживявания и емоции, както и за добра реклама. Това е атрактивен, въздействащ и забавен начин за предаване на послание. Виртуалната реалност е компютърно генерирана среда или 360-градусова картина на реални места и ситуации, която осигурява пълно потапяне в атмосферата, времето, събитията и усещане за реално присъствие, разказа той.

Виртуалната реалност е интересен инструмент за представяне на туризма, ресурсите на регионите, както и за обучение. Компанията “БМ Вижън” се занимава с новите технологии в контекста на туризма и културното наследство и има реализирани няколко проекта в чужбина и България, свързани с промотиране на туристическите ресурси и туризма. Това е един от ключовите сектори, които могат да допринесат за икономическото развитие за региона, каза Милушев. 

“Тенденциите са такива, че в целия свят силно навлизат дигитализацията и новите технологии. Те са инструмент за това да разкажем историята на културен обект, традиция, артефакт, с това, което стои зад него. Новото поколение е насочено към технологиите, към визуалното съдържание. Това е начин, който е атрактивен, но в същото време и обогатява. Партнираме си активно и с Министерството на туризма и участваме в представянето на България на най-големите изложения в света”, разказа Милушев.

Компанията му презентира възможностите за туризъм по един доста впечатляващ начин – чрез  очила за пълно “потапяне” на мястото. “Снимаме с последно поколение техника, правили сме възстановки на исторически събития. Добавяме допълнително дигитално съдържание, което допълва информацията. На изложението в Букурещ, представихме църквата “Св. Георги” в Кюстендил, който е изключителен паметник на културата. Поставихме дигитален макет в самото изложение, а гостите можеха да се разходят, да видят фреските и да научат историята на този обект”, допълни Милушев.

Според него това е начин, само чрез един таблет, културно-исторически обекти да бъдат реконструирани дигитално. “Тази технология ни позволява, вместо да инвестираме няколко милиона в реконструкция, което често пъти е ограничено и от Закона за културното наследство, да представим интересна и атрактивна информация на зрителя”, разказа още Боян Милушев. 

Според него този начин на представяне на дестинациите е много впечатляващ, защото освен, че те се виждат в 360 градуса, се заснема и 3D среда. “Хората често посягат, за да пипнат, да се докоснат до онова, което виждат през очилата”, посочи още Милушев.

С проекта “Европа на Балканите: Общо бъдеще”, който БТА изпълнява с подкрепата на Европейската комисия, агенцията си поставя за цел да предоставя информация на широката общественост и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване на Европейския съюз и да представя резултатите на местно ниво и изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз.



Източник БТА