Младежи от Плевен, които ще гласуват за първи път на европейските избори, участваха в обучение за проверка на факти

0
60



Младежи от Плевен, ученици от гимназии в града, които ще могат да гласуват за първи път тази година в предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП), участваха в обучение “Провери и гласувай!” за проверка на фактите и как да различават истинските от фалшивите новини. То се организира от Бюрото на ЕП в България.

Пред бъдещите избиратели бе представена информация, свързана с функциите на европейските институции, как се вземат решенията на европейско ниво и какво влияние имат те върху живота на всеки един жител на държава членка на Европейския съюз. 

Младите плевенчани бяха провокирани в дискусията чрез въпроси и игри от журналиста от Factcheck.bg Георги Марчев да разсъждават върху това дали самите те проверяват фактите в една новина, видео или статус, които виждат в социалните мрежи, обърнато им бе внимание как да търсят и получават информация от проверени източници и медии.  

“Младите хора, с които се срещнахме досега, ни направиха впечатление със своята активност, ангажираност и интерес към европейските теми и дезинформацията. Прави ни впечатление, че те са добре информирани и много добре могат да разпознаят една информация, когато тя е фалшива или подвеждаща”, каза пред БТА пресаташето на Бюрото на ЕП в България Калина Върбанова. 

Мартин Денев от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” бе категоричен, че подобни дискусии помагат на младите хора като него да получат повече информация за европейските институции, да вземат правилното решение за себе си, както и да се научат да различават истинските новини, да проверяват фактите. Той подчерта, че към момента се чувства несигурен в това за кого да гласува, но смята, че ще успее да вземе правилното решение. Мартин е уверен, че Европа ще се развива в единство и има общо бъдеще.

Филип Цветков от Професионалната гимназия по лозарство и винарство е категоричен, че се чувства напълно информиран как и за кого ще гласува на предстоящите европейски избори. Той е направил своя избор по три, според него, основни и важни теми – миграция, джендър идеологията и Зелената сделка. Като млад човек посочи, че мечтата му е за Европа на всички, на демокрацията, образованието, на просперитета, на мислителите и на информираните хора. Филип допълни, че политическата апатия унищожава Европа, защото тя води до ниска избирателна активност, което от своя страна води до ниска легитимност, а тя – до неизпълнение на приоритетите на гражданите. 

На финала на днешната среща младежите имаха за задача да построят с помощта на части от конструктори своята представа за Европа и нейното бъдеще. 

Обучения “Провери и гласувай!” вече са проведени в Благоевград, Пловдив и София, предстоят във Велико Търново, Бургас и Варна.



Източник БТА