Северният магнитен полюс се приближава все по-близо и с неистова скорост към Сибир. Причината за това са промени в магнитните сили на две места в земното ядро, показва ново изследване, отбелязва “Daily Mail”.

Изследователи от Великобритания и Дания са установили причината за това мистериозно движение.

Учени от цял свят следят северния полюс, откакто Джеймс Кларк Рос първи уточнява позицията му през 1931-а в канадската част на Арктика, на полуостров Бутия в Нунавут.

Оттогава при всяко измерване той се измества на север средно с 15 км годишно.

До 70-те години на миналия век движението му е криволичило и след това тръгва по права линия. От 90-те години се е ускорило четири пъти и вече е 50-60 км годишно.

При сегашната траектория се очаква полюсът след 10 години да се е преместил с още 390 до 660 км, близо до Източносибирско море.

“До момента не сме ставали свидетели на подобно нещо. Предполагаме, че полюсът ще продължи да се движи към Сибир, но все пак няма как да сме убедени, защото все пак не можем да предскажем бъдещето”, коментира професор Фил Ливърмор.

Изместването на полюса се движи между две аномалии – отрицателни магнитни потоци. Единият е дълбоко под Канада, другият под Сибир. Те са известни на учените отдавна.

С времето те нарастват или се свиват.

От 1970 до 1999 г. промени във взаимодействието между течната мантия и плътното въртящо се ядро на планетата са удължили аномалията под Канада. Това е намалило силата на съответното магнитно поле, а под Сибир то се е засилило.

Според учените това е причината полюсът рязко да се е насочил натам.

https://www.vesti.bg/

  1. Учени: Магнитното поле на земята сменя полюсите си
  2. Марс идва най-близо до Земята от 60 000 години насам
  3. Астрономи откриха планета с четири слънца
  4. Десет открития, които все още нямат научно обяснение (СНИМКИ)
  5. Каква е вероятността черна дупка да погълне Земята?