Възрастен мъж почина в Аляска от вируса Alaskapox. Това е първият смъртен случай от тази болест, която много прилича на шарката. Това съобщи порталът за обществени медии на Аляска с позоваване на Министерството на здравеопазването на Аляска.

„Това е първият случай на тежка инфекция с аляска шарка, водеща до хоспитализация и смърт. Пациентът е имал отслабена имунна система, което вероятно е допринесло за тежестта на заболяването“, казаха от отдела.

Възрастен мъж от полуостров Кенай, който се лекуваше от рак, се зарази с вируса. През есента забелязва болезнена червена папула по тялото си, след което му предписват антибиотици. Те не помогнаха на мъжа да се почувства по-добре, в резултат на което той беше хоспитализиран през ноември.

Още в болницата възрастен мъж получава обрив, напомнящ на едра шарка. Въпреки лекарската помощ, раните на мъжа бавно зараствали. Освен това имаше липса на апетит, остра бъбречна недостатъчност и проблеми с дишането. Мъжът почина в края на януари.

Вирусът на Alaskapox, подобно на едрата шарка, принадлежи към рода Orthopoxviruses. За първи път е идентифициран при пациент в град Феърбанкс в централната част на Аляска през 2015 г. Оттогава шест души са се заразили с вируса в Аляска.