СПОРТНА ПАНОРАМА

0
112

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА СТАНИМИРА ПЕТРОВА И СВЕТЛАНА КАМЕНОВА ОТ БОКСОВИЯ ТУРНИР “СТРАНДЖА”

Станимира Петрова, която спечели анкетата за Спортист №1 на Добрич за 2023 г., си заслужи титла от турнира “Странджа” с победа с неединодушно съдийско решение над Чан Юан (Китай). Под бурната подкрепа на българската публика националката ни в категория до 54 килограма обърна хода на двубоя, след като загуби първия рунд от финалната битка на юбилейното 75-о издание на традиционния турнир. С увереност на шампион Петрова започна битката със свален гард и с много финтове. С усмивка на лице националката ни пласираше кроше след кроше, но и тя допускаше удари в някои от размените. Китайката бе по-прибрана и предпазлива и разчиташе предимно на контраатаки и успя да “открадне” рунда с няколко хитри засечки в последната минута и половина. Действащата европейска шампионка зае центъра на ринга във втората част и започна да обработва съперничката си с финтове, но Юан оставаше спокойна. След средата на рунда възпитаничката на Петър Лесов започна да играе по-пестеливо, но бе доста по-точна в ударите си и това и заслужи 10:9 от съдиите край ринга в зала “София”.

В решаващата част от битката Чан “натисна газта” и увеличи обема от атаки, а Петрова я посрещна на няколко пъти с отлични прави удари и това наклони везните в нейна полза.

Със злато от „Странджа” се окичи и добричлийката Светлана Каменова. Тя триумфира в категория до 57 килограма след успех над Мижгона Самадова (Таджикистан) с единодушно съдийско решение след три рунда доминация на ринга в зала “София”.

Родната боксьорка откри срещата с много финтове. Тя успя да обърка съперничката си със своя обратен гард. В първата част нямаше много точни попадения от страна и на двете боксьорки, но българката бе по-прецизна и технична и това и заслужи рунда в съдийските карти. Във втория рунд доминацията на националката ни продължи. Тя използваше умело предната си ръка, за да подготви мощни удари със задната ръка в трупа и главата на Самадова. Третата част на Каменоа бе най-впечатляваща. Тя се движеше с лекота из ринга и успя да контролира темпото и хода на двубоя от началото до края на рунда. С няколко точни крошета добруджанката си подпечата победата и заслужи златния медал.

Медали спечелиха и другите две добричлийки, участвали в турнира – Златислава Чуканова и Аслъхан Мехмедова спечелиха бронзови отличия.

В турнира участваха състезатели от около 30 държави от четири континента, като в седем от финалите имаше българско участие. След изиграването на всички боксови дуели родните ни бойци могат да се похвалят с три златни, четири сребърни и два бронзови медала.

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРИЧ ЗАГУБИХА С 3:0 В РАЗЛОГ

Волейболистите на Пирин (Разлог) продължават победната си серия в efbet Супер Волей. Воденият от Благовест Катранджиев тим надигра категорично Добруджа 07 (Добрич) с 3:0 (25:15, 25:18, 25:17) в среща от 16-и кръг, играна в югозападния град, информира bgvolleyball.com. Разложани са седми с 22 точки (7 победи, 9 загуби), а добричлии са 11-и с 14 точки (4 победи, 12 загуби). В следващия кръг Пирин излиза срещу Хебър (Пазарджик) на 16 февруари (петък). Момчетата на Данаил Милушев пък срещат Берое 2016 (Стара Загора) ден по-късно.

Двата тима бяха равностойни до шестата точка, след което домакините диктуваха изцяло положението. Във втория гейм възходящата им линия продължи и те увеличиха аванса си.

Добричлии поведоха с 3:1 в третия гейм, след което играта продължи равностойно. След 11-ата точка волейболистите на Благовест Катранджиев поеха инициативата и до края не я изпуснаха.

Най-резултатен бе Мариян Наков с 22 точки (2 аса, 2 блокади), с 15 точки приключи Радослав Попов (4 аса). 11 точки добави Кристиян Алексов (3 аса) и бе отличен за MVP. За съперника Маркус Уускари бе единственият с двуцифрен актив – 11.

ЧЕРНО МОРЕ ПРИКЛЮЧИ КОНТРОЛИТЕ С РАЗГРОМ НАД ДОБРУДЖА

Черно море записа разгромна победа в последната си контрола от зимната подготовка. “Моряците” на Илиан Илиев се наложиха над втородивизионния Добруджа с 5:0 на стадион “Тича” във Варна пред повече от 1500 зрители. Васил Панайотов реализира хеттрик, а по веднъж се разписаха Атанас Илиев и Алекс Фернандес. Преди двубоя бе представен отборът за пролетния дял от шампионата.

Още във втората минута “моряците” създадоха първата опасност в мача. Дошлият на проби Андреас Калкан бе изведен сам срещу вратаря на Добруджа по лявото крило, но стражът на гостите излезе, скъси ъгъла и успя да парира удара. В 7-ата минута Васил Панайотов получи топката в половината на добричлии, напредна и с премерен изстрел от дъгата на наказателното поле реализира за 1:0. Пет минути по-късно Черно море можеше да вкара втори гол. Мазир Сула пусна извеждащ пас към Калкан, който напредна и подаде успоредно на вратата към Атанас Илиев, нападателят стреля от страхотна позиция, но уцели тялото на бранител. В средата на първото полувреме Мазир Сула центрира от фал около корнера, като прати топката към дъгата на наказателното поле, където Васил Панайотов с воле заби кълбото неспасяемо в мрежата на гостите. В 43-ата минута Атанас Илиев засече с глава центриране от фланга и реализира за 3:0.

120 секунди след почивката Алекс Фернандес покачи на 4:0 след асистенция на Цветомир Панов. В 62-рата минута контраатака на Черно море завърши с пети гол. Атанас Илиев получи в половината на гостите, напредна по левия фланг и пусна към Васил Панайотов, който оформи своя хеттрик. До края на проверката други попадения нямаше и резултатът се запази непроменен.

Това бе последната проверка и за „жълто-зелените”. Първенството във Втора лига ще бъде подновено в края на седмицата. В събота, 17 февруари, Добруджа ще играе със Спартак (Плевен). Мачът е на стадион „Дружба” от 14:00 часа.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ЗАГУБИ ФИНАЛА В МАРСИЛИЯ

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров загуби финала на турнира от категория АТР 250 в Марсилия с 4:6, 3:6 от местния любимец Юго Умбер за 83 минути игра. Гришо допусна пробив в решаващ момент при 4:5 в първия сет, след което имаше възможност да поведе с брейк в началото на втората част. Умбер обаче успя да отрази два шанса за пробив и спечели 11-минутно подаване, след което на свой ред проби съперника. Французинът през целия мач не допусна никакво отпускане, игра хем агресивно, хем лишено от непредизвикани грешки. Димитров не можа да отговори на безупречния план на противника, а и очевидно отстъпваше във физическо отношение след изтощителния 3-часов полуфинал срещу Карен Хачанов.

Григор остава с девет титли в кариерата си и общо 10 загубени финала, докато Умбер вече е с пет от пет в битките за трофей. Той вече е 18-и в света, а Димитров остава 13-и, като се доближава само на 120 точки от 10-ия Стефанос Циципас.

Това беше трети пореден финал на Димитров в календара на АТР, като в последните 11 турнира, в които е участвал, е достигал шест пъти поне до полуфиналите. “Не можеш да спечелиш всички финали, но е хубаво да играя за титла отново. Поздравления за Умбер, защото е страхотно усещане да спечелиш трофей вкъщи пред родна публика. В днешния мач ти тотално ме надигра и ти пожелавам да си здрав занапред. В Марсилия именно е един от първите ми турнири на ниво АТР. Той винаги ще е много специален за мен и винаги обичам да се завръщам тук. Днес не бях на нужното ниво, но благодаря на всички за подкрепата през цялата седмица”, каза Димитров на награждаването.

ЧЕРНОМОРЕЦ ПОБЕДИ СПАРТАК (ВАРНА) В ПОСЛЕДНАТА СИ  КОНТРОЛА

В последната си контролна среща от зимната подготовка отборът на Черноморец (Балчик), който през пролетта ще се бори за оцеляването си във Втора професионална футболна лига, се наложи над Спартак (Варна) с 2:1. Мачът се игра в Балчик, а домакините започнаха силно и поведоха с 2:0 с попадения в 15-ата и 32-рата минута. Гостите от морската ни столица върнаха един гол в 65-ата, когато се разписа Ромееш Ивей. След това играта се водеше предимно в централната част на терена, нападателите рядко излизаха на стрелкови позиции и до друго попадение не се стигна.

Двубоите от Втора лига се подновяват този уикенд. На 17 февруари Спартак (Варна), който е втори в подреждането, приема 13-ия Черноморец (Бургас) в среща от 21-вия кръг. Черноморец (Балчик), който е последен в класирането, посреща Марек.

Междувременно стана известно, че един от най-опитните играчи на Черноморец (Балчик) – Мирослав Начев, е напуснал тима. В продължение на няколко сезона капитанът на  балчиклии бе един от лидерите в отбора. В дългата си кариера той е играл още за Доростол (Силистра), Спартак (Варна), Светкавица (Търговище) и Добруджа, а пред Sportal.bg обяви мотивите за решението си: “Искам да изразя огромната си благодарност към всички, с които работих през тези години в Балчик. Имах много хубави моменти в кариерата си с Черноморец. Не се съмнявам, че момчетата ще направят всичко възможно клубът да остане във Втора лига. Напускам, защото за себе си искам да потърся ново предизвикателство. Имам  оферти от два отбора. В най-скоро време официално ще се присъединя към тим след окончателни разговори.” Според vsport.bg Мирослав Начев ще играе за Септември (Тервел) през пролетния полусезон на Североизточната трета лига.

МИРЕЛА ДЕМИРЕВА Е БАЛКАНСКА ШАМПИОНКА

Сребърната олимпийска медалистка в скока на височина от Рио де Жанейро 2016 Мирела Демирева спечели балканска титла за България в Истанбул. Демирева се наложи в сектора с 1.89 метра, които преодоля от втори опит. Преди това тя се справи с 1.80 м, 1.83 м и 1.86 м от първи опит. След като вече си беше осигурила златния медал, Демирева вдигна летвата на 1.97 м, но не успя в нито един от трите си опита на тази височина, която е нормативът за участие в Олимпийските игри в Париж. Сребърния медал в скока на височина при жените извоюва румънката Даниела Стачиу с 1.86 м, а трета със същия резултат се нареди гъркинята Панагиота Доси.

Иво Балабанов увеличи сметката на България с медали на Балканиадата по лека атлетика в зала в Истанбул. Балканският шампион по крос кънтри от миналата година се нареди втори на 3000 метра с 8:10.61 минути. Балабанов направи своята атака в последната обиколка. Балкански шампион на 3000 метра стана сърбинът Елзан Бибич с 8:07.85 мин. Бронзовото отличие пък заслужи друг сърбин – Алдин Сатович, който завърши с резултат от 8:12.76 мин.

Бронзови отличия в скока на дължина извоюваха Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова.

МАРКО ОДЕРМАТ ТРИУМФИРА В ГИГАНТСКИЯ СЛАЛОМ В БЪЛГАРИЯ

Феноменалният сезон на Марко Одермат се пренесе и в Банско за удоволствие на българските фенове на алпийските ски. Швейцарската звезда изравни постижение на легендата Алберто Томба и спечели девети пореден старт от гигантския слалом за Световната купа. Одермат беше водач след първия манш с 0.35 секунди, а във втория го увеличи значително до 0.91 за крайното класиране на “Бъндерица”. Норвежката надежда Александър Стеен Олсен също предложи вълнуващо спускане на зрителите в Банско, но силите му не стигнаха за втора победа в кариерата му в СК, като той остана зад хегемона Одермат. Трети финишира Мануел Фелер с пасив от 1.08 секунди спрямо победителя, а топ 10 допълниха Щефан Бренщайнер, Зан Кранец, Хенрик Кристоферсен, Лоик Меярд, Томас Тумлер, Филип Зубчич и Филипо дела Вите. “Обичам да съм тук. Пистата е много забавна. Българската публика е страхотна и усещането е по-различно от другите места в Световната купа. Спускането ми беше много интересно и се чувствам страхотно. Не знам каква е тайната на успехите ми, ските ми са невероятни и съм много доволен от формата си”, каза победителят Одермат.

Най-добрият български алпиец Алберт Попов не бе сред участниците.

Одермат, естествено, увеличи аванса си на върха в класирането за малкия кристален глобус в дисциплината гигантски слалом. Той има пълен актив от 600 точки, а Филип Зубчич остава на втора позиция с 314. Следват Зан Кранец, Хенрик Кристоферсен, Александър Стеен Олсен и Марко Шварц, който не кара в Банско.

Сред специалните гости на състезателния уикенд в Банско са легендите Тина Мазе, Тед Лигети, Алберто Томба, Марк Жирардели и Петър Понагелов, както и Христо Стоичков.

СЛАЛОМЪТ В БАНСКО БЕШЕ ОТМЕНЕН ЗАРАДИ ЛОШОТО ВРЕМЕ

Слаломът от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско бе отменен заради лошите метеорологични условия. Първите 31 скиори от заявените по списък 70 успяха да стартират, но за следващите бе невъзможно заради намалената видимост и неспирния дъжд над пистата “Бъндерица” в Банско. По този начин резултатите на финиширалите няма да се зачитат, а състезанието няма да бъде отлагано за друг ден.

Преди да се вземе решението за отмяна, в подреждането водеше олимпийският шампион Клеман Ноел. В ужасните условия на пистата “Бъндерица” французинът използва максимално ранния си стартов номер, за да даде време от 49.13 секунди. Норвежецът Тимон Хауген, който единствен стартира преди Ноел, постигна второ време, като изостана с 0.27 секунди от лидера. Трето време на 0.38 секунди записа норвежката звезда Хенрик Кристоферсен. Всички останали скиори бяха на повече от една секунда изоставане от Клеман Ноел, включително и лидерът в дисциплината Мануел Фелер, който бе пети на 1.30 секунди.

Най-очакваният състезател от публиката в Банско – Алберт Попов, се движеше на 22-ро място след първия манш. Той изоставаше с 3.59 секунди от Ноел. Попов не направи груби грешки по време на спускането си, но лошите метеорологични условия определено му повлияха. Времето над Банско бе много лошо, като от сутринта не спря да вали дъжд, примесен и със сняг. Това намали значително видимостта на всички скиори, особено на тези след 15-и стартов номер. Освен това от дъжда пистата омекна страшно много и след преминаването на 31-ви номер – Били Мейджър от Великобритания, организаторите взеха решение временно да спрат състезанието, което в последствие доведе и до отмяната му.

Специален гост на състезанието в неделя бе президентът на Република България Румен Радев, който слезе на пистата, за да поздрави Алберт Попов след карането в първия манш.

ЛУДОГОРЕЦ ВДИГНА И СУПЕРКУПАТА СЛЕД ДУЗПИ В ТЪРНОВО

Отборът на Лудогорец спечели Суперкупата на България за 2023 година. “Орлите” надделяха над ЦСКА 1948 след дузпи. В редовното време двата тима завършиха наравно 1:1. Оливие Вердон откри в десетата минута от дузпа. Неделко Пишчевич обаче изравни в средата на втората част. През цялото второ полувреме “червените” играха с човек по-малко, след като Джонатан бе изгонен за два жълти картона. Все пак играчите на Николай Панайотов стигнаха до рулетката на дузпите, където обаче Бирсент Карагарен и Реян Даскалов пропуснаха, докато за разградчани само Якуб Пьоторовски не успя да вкара, което бе достатъчно за състава на Георги Дерменджиев да вземе трофея с 4:2 при наказателните удари.

Така Лудогорец записва требъл за 2023 година. “Орлите” станаха шампиони, изпреварвайки ЦСКА – София, взеха Купата на България срещу ЦСКА 1948 и сега срещу същия съперник взеха трети трофей за годината. Това се случва за трети път в историята на разградчани след 2011/12 и 2013/14. По отношение на Суперкупите това е седмо отличие за “зелените”.

КУП ЛЕГЕНДИ СЕ ПУСКАТ В СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ЗА ВЕТЕРАНИ

Това лято ще се проведе Световно първенство по футбол за ветерани. Домакин на дебютното издание на турнира, който ще се нарича EPG Cup, е Англия. В него ще участват осемте отбора, печелили световната титла – Англия, Аржентина, Бразилия, Франция, Германия, Италия, Испания и Уругвай. Шоуто е насрочено за началото на юни, в дните между финала на Шампионската лига и старта на Евро 2024, информира gong.bg.

Има три изисквания към участниците – да са навършили 35 години, да са приключили професионалната си кариера и поне веднъж да са обличали националната фланелка на страната си или да имат 100 мача в елитна дивизия.

Всеки отбор ще включва 18 играчи, като вече са ясни и капитаните на отборите. Мачовете ще се играят в полувремена по 35 минути, а смените ще са като в хокея. Стив Макманамън ще води домакина Англия, капитан на Аржентина ще бъде Естебан Камбиасо, а останалите са Емерсон (Бразилия), Кристиан Карембьо (Франция), Кевин Курани (Германия), Марко Матераци (Италия), Мичел Салгадо (Испания) и Диего Лугано (Уругвай).

Участие вече са потвърдили и още легенди от близкото минало – Тиери Анри, Кака, Роналдиньо, Ривалдо, Кафу, Роберто Карлос, Ернан Креспо, Франк Лампард, Майкъл Оуен, Рио Фърдинанд, Роби Фаулър, Месут Йозил, Фабио Канаваро, Франческо Тоти, Давид Вия, Диего Форлан и Марсел Десаи.

РЕАЛ С КЛАСА НАД ЖИРОНА В БИТКАТА НА ВЪРХА

Реал (Мадрид) показа нагледно на Жирона, че не е готов да се мери с “белите”. Двубоят, който бе определян като битка за титлата, завърши с разгромна победа за отбора на Карло Анчелоти с 4:0. Разликата в класите бе огромна, а над всички бе Винисиус Жуниор. Бразилецът отбеляза по фантастичен начин първия гол в мача още в шестата минута. След това асистира на Джуд Белингам за втория, а имаше и основна заслуга за третото попадение, което отново бе дело на англичанина. Родриго отбеляза четвъртия гол в 61-ата минута. След това развитие Реал намали темпото, а Анчелоти продължи със смените. Домакините стигнаха до още някои възможности, но като цяло доиграваха мачаq без да изпускат неговия контрол. Малко преди края влезлият като резерва Арда Гюлер бе повален в наказателното поле, но Хоселу пропусна отсъдената дузпа.

„Кралският клуб” вече има преднина от пет точки на върха пред този си съперник. Жирона допусна едва втора загуба от началото на сезона в Ла Лига, като първата отново бе от Реал.

ЛЕВЕРКУЗЕН ОТЧАЯ БАЙЕРН И СЕ ДОКАЗА КАТО ФАВОРИТ ЗА ЗЛАТОТО

Очакваният с огромен интерес директен сблъсък между Байер (Леверкузен) и Байерн (Мюнхен) в Бундеслигата беше спечелен по категоричен начин от домакините с 3:0, с което те увеличиха на 5 точки аванса си на върха пред шампионите. Така вече е голяма вероятността продължаващата над десет години доминация на баварците да приключи този сезон.

Тимът на Чаби Алонсо неутрализира този на Томас Тухел и стигна до успеха след голове на преотстъпения точно от Байерн Йосип Станишич (18’), на Алехандро Грималдо (49’) и на Джереми Фримпонг (90+5′). Гостите завършиха само с един точен удар и без почти никакви чисти положения, докато “аспирините” удариха две греди и още на няколко пъти бяха близо до увеличаване на аванса си.

Освен това Байер продължава да няма загуба през кампанията, като вече e с 27 победи и 4 равенства във всички турнири. На отбора му предстоят три мача в Бундeслигата срещу сравнително лесни съперници в лицето на Хайденхайм, Майнц 05 и Кьолн, което е предпоставка за натрупване на още точки. В същото време Байерн трябва да мисли и за участието си в Шампионската лига.