Всички науки от нашия свят си имат свои изразни средства, свой език, свои определения и специфични термини, отнасящи се към изследвания обект или обекти. Ако това не беше факт, ние не бихме могли да усвоим или изразим написаното. Например, не бихме разбрали за взаимодействието между микро и макро частиците, взаимодействието на различни химически елементи. Не бихме усвоили различните теории и теореми, които ни предлагат учените. Да не говорим, например, за специфичните наименования в медицината или пък описанието на компютърните езици. И зад всяка наука или научно постижение  се крие  специфичен език и специфична терминология. Единственото, което няма в тези науки, са езикът на усещанията и езикът на емоциите, защото в нашия свят не можем да градираме или да измерим чувствата и вътрешните си състояния, да ги поставим в рамка на определени физически или химически закони и закономерности.

И все пак възможно ли е да опишем нещо, което няма материални измерения, но съществува в нас като емоция, като желание, като   подсъзнателен стремеж и чувство? Възможно ли е да се опише по такъв начин, че то да бъде разбрано и усетено от всички или поне от тези, които имат такова желание като нашето?

Кабалистите казват, че това е възможно и постижимо, защото четейки кабалистични текстове, ние проникваме в друга, необяснима и невидима за нас реалност. Дори започваме да усещаме как тази реалност ни въздейства. Това е подобно на музиканта, който четейки нотите, чува звуци и чрез връзката им усеща мелодията. За него това е език, предаващ информация чрез тонове, тактове, интервали, които определят съответната структура и динамика на мелодията като изразно средство. И това нотно изразно средство, превърнато в звуци въздейства на  всички. За нас, обикновените хора обаче нотите и другите символи на петолинието изглеждат загадъчни и дори мистични знаци, без усещането за мелодия. Необходимо е музикант да прочете този музикален, „мистичен” език, да го възпроизведе и тогава слушателят ще чуе и усети мелодията.

Така е и в кабалистичните текстове, където кабалистите са изобретили записването на духовните постижения с помощта на гематрията – числовото значение на буквите и словото. Това наистина е  език, способен да включи в себе си много точни детайли. Но за разлика от музикалните произведения, където се предполага, че всеки може да си представя или да си въобразява какво е мислил композиторът, тук не може да се  сбърка. Тъй като, за да разкриеш гематрията, трябва да постигнеш онова място, онова чувство, с което  включвайки се  в „душата”, оставила този  запис,   усещаш същото това състояние, тъй като се сливаш с нея.

„Науката кабала практически е построена на изчисляването на нива и градации, които са сходни с градуировката на електронните заряди, на квантите и т.н. В нея всичко е построено на единици енергия, които постоянно се обменят по между си, осъществяват контакт, съединяват се и се  разделят. Накрая това създава в нас,  наблюдателите усещането за света.    За това математиката се явява основа и за кабала. Думата „сфира“, от една страна, означава „светя“, а от друга страна – „изчислявам“. Така че в кабала, както във всяка наука, всичко е построено на изчисления. Без това е невъзможно.” – проф. М. Лайтман – ръководител на Международната академия по кабала.

Особеността на математиката е в това, че тя от една страна не говори предметно, а от друга  е изключително конкретна наука.Тоест, тя се явява език, който е подходящ за почти всички науки. Въпреки това в кабала математическият апарат не е достатъчно видим, дори е скрит за обикновеният читател. Друго  нещо е гематрията защото, който вече е разкрил  тайната на буквите, четенето на кабалистичен текст се превръща в четиво,  което му  дава  възможност да почувства вътрешното движение, протичащо в духовния свят. Но ако вземем книга, която е написана само на езика на гематрията, то за обикновения човек тя изобщо няма да е разбираема, така, както не е разбираема и висшата математика за по-голяма част от хората.

Постепенно на изучаващия кабала му се разкриват особеното съчетание на буквите и тяхното числово значение, като по такъв начин се придобива и духовно усещане. В това отношение, в зависимост от напредъка взаимовръзката с висшата сила се изменя и усъвършенства, изменя се подредбата на буквите и на всяко ново ниво човек получава ново усещане. И когато в днешно време си мислим, че като променим  наименованието на нещо материално или например името си, дадено ни по рождение, ще променим реалността, то според кабала е точно обратното, самото постижение, стъпка след стъпка ни дава ново усещане и ново име.

Защо е така? Защото  всяка душа притежава собствен корен, своя „отправна точка“ към висшата реалност и тя не зависи от материалното ни желание. Това е и тази особена „ крайна точка“, където всеки от нас  ще достигне в края на развитието си. Там човекът получава “окончателното  си име”, точно съответстващо на неговото висше предназначение. В този смисъл,ако искаме да променим живота си към по-добро, е необходимо да се издигнем в духовния свят, за да разкрием чрез буквените съчетания,тези свойства и нашето истинско предназначение.

Буквите се явяват определено съчетание на сили на отдаване и сили на получаване. Няма друга комбинация, защото цялата реалност, в която съществуваме е основана на плюса и минуса.

Единственото нещо, което е създала природата, е желанието /черна точка/, а в процеса на развитие на желанието ни, чрез всевъзможни комбинации с висшата сила, тя постоянно ни въздейства и ни подтиква да вървим напред. А когато „черната точка” се отразява на фона на „бялата светлина”, тя придава съответствието между висшата светлина и нашето желание. На базата на това съответствие се получават и буквените шаблони.

За това, според кабалистите, буквите се явяват шаблони за възприемане на висшата реалност. На този език е разкрита и науката кабала.

Първите девет букви на еврейската азбука съответствуват на деветте сфирот на Бина, вторите девет букви – на деветте сфирот на Зеир Анпин, а последните четири букви – на четирите сфирот на Малхут. „Има и още пет допълнителни букви, които се образуват от парса”. Но това е сложно за разбиране, тъй като става въпрос за чувствено състояние, но на друго ниво.Това е границата  на реалността, която възприемаме съобразно нивото  на духовното ни развитие.

Всеки елемент, на която и да е буква-точка, хоризонтална  линия, вертикална линия – всичко това са сили-сили на отдаване и сили на получаване. Няма друга комбинация между  желанието /черната точка/ и светлината.  За това и законите на гематрията са еднакви на всякъде и десетте сфирот не се променят. Гематрията е един от езиците за описание на висшия свят и неговите процеси. Това всъщност е и езикът на кабала.

В днешно време съществува много видове информация, която се възприема от нашите сетивни органи. Повечето хора обичат да слушат аудио записи, други да гледат кино или видео, трети  да четат. Но това не е едно и също.

Да гледаме и да слушаме – това е животинско ниво. Да четем – това е нивото човек и това е нещо съвършено друго. Има духовен канал, който влиза в човека, чрез книгата и написаното. С книгата човек влиза във вътрешен контакт  с написаното, въпреки че не винаги усеща този контакт.

При четенето, например на книгата Зоар или на  която и да е друга кабалистична книга се разкрива важността на буквите, тяхната форма и порядък. И не е важно на какъв език са написани тези букви. Важното е, че четейки текста, ние преминаваме от една буква към друга и  в съответствие с това се променяме, приемайки форма след форма. Формата на буквите отразяват модела на душата и нейният отпечатък. Така тя отпечатва себе си, всеки път в различна форма и ниво.

В този смисъл гематрията – това е определено вътрешно състояние на човека, на неговата душа, състоящо се от желание (съсъд, кли) и светлина- напълване. Във всяка азбука  съчетанието на буквите и думите има своето предназначение и замисъл. Така или иначе сборът от всички усещания, впечатления, състояния, спомени и намерения – в крайна сметка са състояние на душата, изразено под формата на букви или последователност от букви.

Да допуснем, че аз мога да изсвиря мелодия или песен, която отразява моето състояние. Това е гематрия. Мога да нарисувам някаква буква, символ – и това също е гематрия.

Аз предавам своето усещане, своето състояние, но в графична форма, записвам го и това е подобно на решимо(информационен запис на състоянието). В духовното няма нищо друго, освен състоянието на светлината и желанието и подобието на свойствата между тях.

Или казано образно…”светлината, се облича” в нашите желания, предава им своето впечатление, според кабала, по четири стадия: (таамим)вкус, (некудот)точката под буквите, (тагин)короните над буквите, и (отие)буква, и строи в нас гематрията-числовото значение на буквите.”

Тази гематрия се превръща в слово. Ти четеш и изведнъж започваш да разбираш: например, че това желание се нарича „луна”, а това – „слънце”, това е „дърво”, а това „пустиня” и ти си уверен, че това е така.

Сложността и неразбирането на изразните средства в кабала й предават мистичност и опредметяване на написаното. Но всъщност, става дума за реалност над материалната действителност, която кабалистите описват с букви,  думи и изразни средства от нашият свят „с езика на клоните”, но зад тези описания, стоят сили, които можем да усетим само ако се издигнем на ниво на  подобие по свойства с   тях. В противен случай ще си останем с усещането на материалния, егоистичен свят и с негативното отношение на случващото се, като естествено наше състояние.

Георги Градинаров-преподавател към Международната академия по кабала