Първият полет на българин в Космоса показва и полета на българската наука в космическото пространство, каза историкът д-р Биляна Карадакова

0
60



За първия полет на българин в Космоса и как това е отразено в местната преса разказа в Националния пресклуб на БТА в Благоевград историкът и уредник в Регионалния исторически музей (РИМ) д-р Биляна Карадакова. Гостуването ѝ в пресклуба бе по повод онлайн представянето на априлския брой на списание ЛИК, посветен на 45 години от полета на първия български космонавт. 

В навечерието на Международния ден на авиацията и космонавтиката д-р Карадакова, заедно с ученици от Природо – математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“ в областния град откриха изложба „Първият полет“, посветена на полета в Космоса на Георги Иванов.

В изложбените зали на Регионалния исторически музей са подредени непоказвани досега материали от фондовете на музея. Това включва голям брой снимки, свързани с посещението на космонавта Георги Иванов и неговия партньор в Космоса и капитан на полета Николай Рукавишников, разказа д-р Биляна Карадакова. Това посещение е станало на 20 май 1979 г. и снимките отразяват голямата еуфория, допълни историкът. 

„Наша най-голяма радост беше находката, свързана с информацията, която дава именно БТА за протичането на цялата тази, космическа епопея, бих казала. Местните медии като вестник „Пиринско дело“, вестник „Отечествен фронт“, чиито броеве съхраняваме в музея, са отразили точно тези кореспонденции на кореспондентите на БТА в Москва, също и в Байконур, те са взели и първите интервюта, непосредствено преди излитането, преди старта от двамата космонавти Георги Иванов и Николай Рукавишников и, разбира се, от официалните лица, сред представители от българска страна на самата стартова площадка в Байконур е бил и тогавашният министър на отбраната Добри Джуров. Той също има свое интервю, също публикувано благодарение на кореспондентите на БТА, така че те ни дадоха една безкрайно интересна информация, много презицна, точно за да набавим този необходим набор от факти, които да ни покажат цялата история на този полет, а не само голямата емоция и голямата гордост, която всъщност обхваща цялата страна“, разказа д-р Карадакова. 

Целта на експозицията, за която историкът и уредник в музея разказа в Националния пресклуб на БТА в Благоевград, е да представи непоказвани до момента музейни ценности, но и да покаже на младите жители на града високото ниво на българската наука. Самите полети имат научно – изследователска цел, извършват се безбройни много сложни опити и всичко това е един принос за науката и в този смисъл българската наука е на челните позиции в света, посочи д-р Карадакова. Тя допълни, че идеята за експозицията „Първият полет“ е и да покаже полета на българската наука в космическото пространство и мястото на България в него.



Източник БТА