Камериерки по морето искат 1500 лева и хотели качват нощувки с 10%. Засега (Графика)

0
53


  • Ако досега камериерка се е задоволявала с 900 лв. месечно, вече иска 1500 лв., твърдят хотелиери
  • Договорите с туроператори за по-високи цени са сключени още м. г.

След като миналата година хотелските нощувки в България поскъпнаха средно с 20%, това лято се задава още едно увеличение на цените.

“Масово ще е до 10%. Някъде може и да има по-голямо, но ще са единични случаи. Нагласите на 80-90% от бранша са поскъпването да е до 10%”, каза Деляна Цонева, председател на Регионалната туристическа камара в Бургас.

Според нея завишението на цените сега идва главно от увеличението на минималната работна заплата, а не толкова от инфлационния натиск, който беше мотивът за миналогодишното поскъпване.

С 10-процентното увеличение едноседмична почивка в 4-звезден ол инклузив хотел 1100 на човек. За чужденец, направил резервация през туроператор, бряг, ще излезе 1500 лв., защото в цената е включен и самолетния билет и трансферите от и до летищата.

Не можем да си позволим драстично увеличение, тъй като ще загубим туристи,

казват хотелиери. И допълват, че инфлацията сега е по-малка от миналогодишната, когато в началото на 2023 г. стигаше до 14% на годишна база.

До 10% със сигурност ще вдигнат цените хотелите, които предлагат почивки ол инклузив, тъй като в тях се предлага голямо количество храна, която е основният източник на инфлация, коментират от бранша.

Новите цени вече са калкулирани в пакетите и така вървят ранните записвания, които се правят в момента. Хората все още не усещат това, защото по принцип при записвания, направени по това време от годината, има отстъпки. През януари те бяха 20%, през февруари паднаха на 15%, а

за записвания до края на март се правят 10% отстъпка от цената

От 8 до 10% по-скъпи ще са и хотелите на юг от Бургас. Според Ангел Божидаров – собственик на малък семеен хотел в Черноморец, основната причина са поскъпването на храните и недостигът на работна ръка. Като няма кадри и липсват желаещи за работа, заплатите за дадена позиция растат, коментират хотелиери.

И дават за пример двойно скочилото възнаграждение на камериерки само за две години, което повлича крак при оформяне на цената на крайния туристически продукт.

Ако през 2022 г. малък хотел наемаше камериерка за 900 лв. месечно, което включва и безплатна храна, спане и транспорт, сега дава заплата от 1500 лв.

По Северното Черноморие положението е абсолютно същото. “Цените за летния курорт ще са по-високи от миналогодишните, хотелиерите по морето са сключили договори с туроператорите още миналата година с разумно увеличение, така че да не отблъснат търсенето”, заяви Стоян Маринов от туристическата камара във Варна.

Според него

туроператорите се стремят да постигнат минимални завишения

и поскъпването спрямо лятото на миналата година се движи от 5 до 10 на сто. Говорим за хотелите по морето, които работят предимно с германския, британския, и скандинавския пазар, уточни Маринов. Добави, че при хотелите, които работят с индивидуални туристи, е различно. Търсените на първа линия, които предлагат добър продукт, могат да си позволят вдигане на цените и над 10%. По-малко търсените няма да рискуват, защото ще останат без туристи.

Цените обаче се вдигат не само по морето, а поскъпването на други места дори е по-високо.

Тони Симидчиева от Пловдив държи малък семеен хотел в центъра на града. Казва, че няма как да издържи, тъй като всичко се е вдигнало – заплати, осигуровки, цени на хранителни продукти.

“Редно е напролет с 20% да има поскъпване и на нашите услуги”, коментира тя. И дава пример, че ако сега предлага една стая за 100 лв. на вечер,

трябва да вдигне цената на 120 лв.

“Няма как да се оцелее. Като се разплатиш и за теб остава едната заплата само”, допълва тя. Обяснява, че платформите за резервации вземат 20% комисион. За доставка на храна по домовете отчислението е 30 на сто, което показвало, че без увеличение един хотел нямало как да издържи.

Симидчиева допълва, че само прането на чаршафи и хавлии е поскъпнало двойно за шест месеца.

Други пловдивски хотелиери обаче не мислят така. “Няма повече мегдан накъде да се вдигат цените. Миналата година ги покачихме,

за да компенсираме разходите за ток, вода, заплати и консумативи

Сега двойна стая върви между 180 и 350 лева в зависимост от категорията”, каза Христо Гюлев от новооснованото сдружение на хотелиерите в Пловдив. В неговия хотел нощувката в двойна стая е 250 лева.

Записванията на чужди туристи гонят нивата от преди пандемията

Независимо от по-високите цени за лято 2024 записванията на чужди туристи за Черноморието засега вървят добре, споделят хотелиери.

Преобладават резервациите от Полша, Великобритания и скандинавските държави.

Например записванията от Великобритания са с 30% над миналогодишните, когато страната ни беше посетена само през летните месеци от около 150 хиляди туристи от Великобритания. Ако се смятат само ранните записвания, които се правят в момента,

те са дори със 70% над миналогодишните

по това време, стана ясно на провеждащото се в момента в Берлин изложение ITB.

Британците обаче са трети по численост туристи в България, на първо място са румънците, а на второ – поляците.

Прогнозите на бранша са този сезон да е по-добър от миналогодишния и да доближи нивата от предпандемичната 2019 г. Миналото лято черноморските ни хотели

са били посетени от 2,6 милиона туристи от чужбина

и от още 1,8 милиона българи. Неочакван проблем това лято предизвикали авиокомпаниите. Повечето от чартърните авиокомпании увеличиха цените за сезона и това задържа засега продажбите предимно за немския пазар.

Проблемът е, че между Германия и Българското Черноморие лети само една немска авиокомпания, която няма с кого да се конкурира и е оскъпила полетите.

Според туроператори при това положение цените на туристическите пакети за Българското Черноморие почти се изравняват с тези за Турция и

България губи ценовото си предимство

Преди дни 13 кметове на общини в Бургаско се подписаха под предложение държавата да преразгледа концесията за летище Бургас, тъй като според тях компанията концесионер изобщо не го развива. За пример те посочиха, че полетите от Лондон до Бургас са само два пъти седмично.

Ден по-късно обаче се оказа, че това лято само британската Jet2holidays ще има по 21 полета до летището в Бургас в седмицата. Те ще са от Ливърпул и от Единбург. “Искаме да ви поздравим и да ви благодарим, защото вие сте първият министър, който успя да постигне истинска реформа чрез начина, по който се рекламира българският туризъм, подчертаха от Jet2holidays по време на среща с туристическия министър Зарица Динкова в Берлин. А 17 големи инвеститори в туризма у нас написаха в сряда отворено писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремиера Мария Габриел с настояване министър Динкова да запази поста си при ротацията.





Източник 24часа