В Индия всеки човек от детството знае историята на Рамаяна, която разказва за божествената любов на Рама и Сита. Известно е, че А.С. Пушкин написва известното си произведение „Руслан и Людмила“ въз основа на древната „Рамаяна“. Единствената разлика е, че Рамаяна, написана от мъдреца Валмики, не е приказка в съвременния смисъл. Още по времето на А.С. Митът на Пушкин се разбира дори не като изкривяване на реалността, а като бягство от реалността: „Приказката е лъжа…“ .

Митът обаче е приказка, тоест реалност, разказана от очевидци. Така Рамаяна е разказана и записана от Валмики, който приютява Сита, след като Шри Рама Я изгонва от двореца.

Историята на Рамаяна не е красива приказка, а истински пример за божествена любов, засилена от раздялата. Празнуването на Виджая екадаши е свързано с тази история от древни времена.

От разговора между Брахма и Нарада Муни от Сканда Пурана за славата на Виджая Екадаши знаем, че Виджая Екадаши дава резултата, който подсказва името му („виджая” означава „победа”). Шри Рама остава в горско изгнание четиринадесет години заедно със съпругата Си Сита и брат Лакшмана.

Един ден Сита беше отвлечена. Докато търсел Своята любима, Шри Рама срещнал умиращия Джатаю, краля на ястребите. Джатаю се опитал да спаси Сита и получил смъртоносни рани в битката, но докато умирал, той успял да каже на Шри Рама, че Неговата скъпа Сита е била отвлечена от злодея Равана.

По-късно Шри Рама се сприятелява със Сугрива, краля на маймуните, с когото събират голяма армия от маймуни и мечки и достигат бреговете на Индийския океан, който ги отделя от Ланка.

Лакшман каза, че великият светец Бакадалбхя е живял на четири мили оттук: „Нека го попитаме как можем безопасно да постигнем целта си . “ Така Шри Рама и Лакшмана стигнаха до скромния ашрам на несравнимия Бакадалбхя Муни. Приближавайки се към него, двамата Господари му отдадоха своите смирени почитания, сякаш беше Бог.

Въпреки това, Бакадалбхя осъзнал, че Шри Рама всъщност е Върховната Божествена Личност и че Той е дошъл на земята като човешко същество по Своята свободна воля. Светецът говори за най-големия от всички пости, при спазването на който и най-лютият враг ще бъде победен. Шри Рама направи всичко според инструкциите на мъдреца и в крайна сметка победи.

Всеки, който спазва Виджая екадаши, винаги ще бъде победител в този смъртен свят и след това ще се върне в Божието царство. Смята се, че силата на този пост може да унищожи всички греховни реакции дори на най-отвратителния човек. Шри Кришна заключава също, че всеки, който чете и слуша тази история, ще получи същите ползи като тези, които извършват жертвоприношения.