Синьото е най-успешният цвят да станеш европейски шампион по футбол (Графика)

0
50


Проучване на букмейкърския уебсайт No-Deposit Casino Bonus Guide преглежда архивите на УЕФА за предишните европейски първенства, като изучават колко пъти дадените цветове са губили, спечелили и колко пъти са стигали до заветния финал.

Разглежданите фактори са броят пъти във финала, общият процент на победи, пъти спечелени, пъти загубени и общият процент на загуби. Всеки фактор е претеглен и след това му е даден резултат до 10.

Въпреки това, ако и двата отбора във финал носят един и същи цвят, това се брои като два отделни пъти.
Направените класации са за отделни части от комплекта, използващи същите критерии, за да се разбере каква ще бъде крайната комбинация от цветове, статистически погледнато.

Синьото е най-успешният цвят с финален резултат от 72,83 процента. Цветът засега е участвал в 13 финала в турнира на Стария континент като досега е имало 16 финални сблъсъка. Печелят 8 от тях и губят 5. Италия, които по принцип носят изцяло син екип, спечелиха последното европейско, като са едни от основните фаворити и за това. Отбори, които преди са се явявали с напълно сини екипи, са Хърватия и Словакия.

Червеният цвят е на второ място с резултат от 69,44. Червените имат 50/50 съотношение на победи и загуби в големия финал, като са и на второ място по най-много загубени финали. Цветът има 8 спечелени и 8 загубени финала. Чехия, Австрия и Сърбия са само част от отборите, класирали се тази година, които носят червен екип.

Белият цвят заема трето място с 66,67 процента. Белите са били виждани 21 пъти на еврофинал, най-много от всеки цвят. Белите обаче са имали и най-голям брой загуби – 12.

12 от 20-те отбора, които вече са се класирали, носят бял екип, включително Англия, която загуби последния финал на Европейското.
Черният цвят е четвърти в списъка с крайна оценка 49,50. Пет от деветте му изяви на финал довеждат загуба. Албания, която носи черни шорти, вече се класира, като това е втората им евроквалификация в историята.

 Оранжевите са пети с краен резултат 37,33. Въпреки че цветът не е губил нито един финал, той е стигнал до там само веднъж. Холандците, облечени изцяло в оранжев екип, са спечелили еврофинал през 1988 г. и са се класирали и тази година на турнира.

Зеленият цвят е шести с краен резултат 36,28. Цветът е стигнал два пъти до финал, като е спечелил единия и е загубил другия. Португалия единственият отбор в историята, който е обличал зелено във финалния мач. Естествено, португалците са се класирали и за тазгодишния турнир.

Жълтото е обявено за най-лошия цвят за носене с краен резултат 30,61. Цветът стига до само един финал и губи.

Румъния носи изцяло жълт екип в своите мачове и се класира тази година, като най-добрият им резултат в миналото е четвъртфиналите през 2000 г., което би означавало, че най-вероятно няма да се промени тенденцията на лошия късмет с жълтото, освен ако не се случи чудо.





Източник 24часа