Ина Иванова е новият носител на Националната награда за поезия “Христо Фотев”

0
86



Ина Иванова е тазгодишният лауерат на XI Национален конкурс за поезия “Христо Фотев”. Тя спечели гласовете на журито със стихосбирката си “Нещата, за които мълчим” (изд. “Жанет 45”, 2022 г.) Наградата бе връчена на тържествена церемония в атриума на Бургаския свободен университет, която тази година бе и основен акцент в отбелязването на 90-годишнината от рождението на поета. 

“Аз действително обичам поезията на Христо Фотев. Обичам нейната непокорност, нейната метежност, честност, дълбочина и особена съкровеност и честност. Благодаря за отличието и признание и за това, че сме тук заедно и че четем поезия”, бяха думите на Ина Иванова. при получаването на наградата, която, освен в парична премия, се изразява и в диплом от Община Бургас и пластика “Златно перо” от Съюза на българските писатели. 

В обосновката на журито с председател Аксиния Михайлов стихосбирката “Нещата, за които мълчим”  Ина Иванова е отличена “заради ярката сензитивност и особената плътност на съдържание и форма на един оригинален език. За поетическия синтез, който се стреми да достигне зоните на неизречимото. На трансцедентното (поемата “Мелтеми”). На сложните човешки състояния. Поезия, в която образите дълбинно тълкуват абстрактното. За интензивността и кулминациите в перцепцията, които оформят ярките сюжетни планове.”

За нейни подгласници с равен брой гласове в оценката на журито бяха избрани Георги Николов с „Както се отваря небе“, Едвин Сугарев с „Блудни синове“ и Керана Ангелова с “Дървото с наровете”. Те бяха обявени от заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

“В конкурси за поезия не съм участвала, макар да имам 7-8 стихосбирки. Не участвам, защото имам своите съображения, но признавам, че силно ми се прииска да участвам в конкурса на името на Христо Фотев заради една негова специална заръка. Преди много години той ми остави един много особен автограф на представянето на негова стихосбирка. Тогава той ми написа: “Винаги заедно в живота и отвъд”. По онова време бях твърде млада и това “отвъд” доста ме притесни. Той сякаш долови това, стресна се и издърпа книгата от ръцете ми и дописа автографа. Така той доби следния вид: “Винаги заедно в живота и отвъд (в поезията)”. Така вече не звучеше толкова фаталистично”, заяви поетесата Керана Ангелова и допълни: “Благодарна съм на журито, че пресякоха траекториите на субективните си мнения, за да мога аз в този момент да съм тук. Аз в живота, Христо – отвъд и заедно в енергийното поле на поезията точно на 25 март, на неговата 90-годишнина.”

За първи път тази година бе връчена и специална награда на името на бургаския поет Росен Друмев. Нейни носители станаха Антонина Георгиева за стихосбирката “Сол” и Биляна Димова за “Телесно”.

“Дебюти са възможни на 42 години и аз съм доказателство за това. Тази награда ми дава огромен стимул да продължа, защото имах съмнения дали въобще да издам тази стихосбирка и съм благодарна журито, че успя да я разпознае и да види отвъд думите”, заяви Биляна Димова. 

Връчването на наградите бе предшествано от близо едночасов музикално-поетичен спектакъл на режисьора Христо Симеонов, посветен на творчеството на Христо Фотев. В него рецитирани и изпълнени като песни прозвучаха не само някои от най-популярните стихотворения на поета, но и архивни записи с неговия глас от Златния фонд на Българското национално радио. В спектакъла участваха актрисата Гергана Стоянова, певицата Богомила Цекова, музикантът, композитор и диригент Георги Милтиядов, както и ученици по актьорско майсторство и преподаватели по спортни танци към Националното училище за музикално и сценично изкуство “Проф. Панчо Владигеров” 



Източник БТА