На 10 километра от центъра на град Кашивазаки, префектура Ниигата, огромен брой гуми за скрап са оставени в планински район. Около 40 000 гуми са струпани в купчина, някои от тях наполовина заровени в земята.

Някои от гумите са наполовина заровени в земята. Местна компания пое фермата от правителството на префектурата и започна бизнес със събиране на гуми за скрап, докато управляваше фермата. Компанията обаче фалира през 1996 г., оставяйки след себе си безброй гуми за скрап. След това градът придобива земята, но тя не се управлява правилно и няколко пъти избухват пожари. Притеснявам се, че пожарите ще се разпространят и ще предизвикат огромен горски пожар.

Тъй като никой не е направил нищо по въпроса в продължение на 27 години, разлагащите се сгради и превозни средства на ранчото остават до изоставените гуми. Градът е решил да направи тежкото повдигане и най-накрая да започне да изхвърля гумите тази година. Един градски служител на Кашивазаки (от отдел “Земеделие, горско стопанство и рибарство”) ни каза.

Решихме да изхвърлим гумите, защото чувствахме, че не можем да ги оставим за бъдещите поколения. Тъй като обектът е в планината с обрасла трева и без пътища, до септември тази година ще бъде изграден временен път от около 1 км, а гумите ще бъдат свалени до следващата есен. Общата стойност на обезвреждането се очаква да бъде 120 милиона йени. Все още не сме решили къде да изхвърлим отпадъчните гуми.

Около 40 000 гуми ще останат в планината още известно време. Опасността от мащабен горски пожар, разпространяващ се по гумите, ще продължи до следващата есен.

Кашивазаки не е единственият град с изоставени гуми. Според Японската асоциация на производителите на автомобилни гуми (JATMA) в момента има около 2,5 милиона незаконно изхвърлени гуми за скрап.

Според Японската асоциация на производителите на автомобилни гуми (JATMA) в момента в Кашивазаки незаконно се изхвърлят около 2,5 милиона гуми. Въпреки това все още има отпадъчни гуми в много области, които са останали натрупани в продължение на много години. Броят на отпадъчните гуми, които са били обезвредени от местните власти чрез системата за подкрепа на JATMA, е достигнал близо 3 милиона от 2005 г. насам” (отдел “Околна среда”).

Изоставянето на отпадъчните гуми причинява огромни щети на околната среда. Ацуши Согабе, доцент в университета Хиросаки, който специализира в екологията на околната среда, казва: “Отпадъчните гуми причиняват лоши миризми и пожари.

Отпадъчните гуми са източник на миризми и пожари и ако бъдат оставени без надзор за дълги периоди от време, те могат да изтекат тежки метали и масло, замърсявайки почвата и океана. Съществува и опасност от натрупване на вода вътре в гумите, което може да доведе до масово огнище на комари, предаващи треска от денга.

Изоставените гуми не са проблем само дълбоко в планината. Това е сериозен и неотложен въпрос, който ще има отрицателно въздействие върху ежедневието ни.

https://www.msn.com/

Залисани около пилона в на Рожен, българските екозащитници пропускат да се намесят в огромния проблем на Япония и заради това да получат гарнатове.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU