Изложбата „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ има пет послания, заяви Кирил Вълчев

0
66



Изложбата „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“, която откриваме в пресклубовете на БТА в страната и чужбина, има пет послания. Това заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев при представянето на експозицията в Националния пресклуб на Агенцията в София. Изложбата ще бъде показана в дигитален вариант в пресклубовете на БТА в страната и в чужбина. 

Като първо послание Вълчев открои това, че от българските медии само БТА може да разкаже обективно пълната история на НАТО, защото само националната информационна агенция на България пази новини и снимки за организацията от първия ѝ ден през 1949 г. до днес. „А съхраняването и показването на историята такава, каквато е, без патос на отрицание или възторг, остава най-важното условие следващият ден да бъде ученик на предходния, както гласи древната римска сентенция“, посочи той. 

Второ, от българските медии само БТА може да представи тази история едновременно в цяла България в своите домове в 26 областни градове и още четири големи града, които не са областни центрове, както и в още шест засега национални пресклубове в съседни страни и сред големи български общности в чужбина, отбеляза също Вълчев. По думите му посланието е, че тази мрежа, която за последните три години БТА утрои, е, че силата е в присъствието и взаимовръзките, на което залага и организацията, за която разказва изложбата.

Трето важно послание от изложбата за 75-те години на НАТО и 20-те години на България в организацията е, че значение имат само онези решения, които са с поглед за много години напред, обяви генералният директор на БТА. Той посочи, че това трябва да ни накара да се замислим дали днес водачите на България имат такъв поглед – особено на фона на злободневни сътресения, които предизвикват различни промени, за които се оказва, че са приети без мисъл как ще се прилагат няколко месеца напред.

Нито едно обединение няма смисъл, ако в него не ни водят сърцата ни – послание, което отправи чешкият президент Вацлав Хавел на срещата в НАТО в Прага през 2002 г., когато България беше поканена да се присъедини към организацията, каза също Вълчев, представяйки четвъртото послание на изложбата. Тогава на фона на огромно червено сърце над Пражкия замък Хавел каза, че НАТО не трябва да бъде организация на генерали без сърца, припомни генералният директор на БТА. Това трябва и във всяко днешно решение в разтърсвания от конфликти свят да ни напомня, че успешен съюз е единствено онзи, който е в името на живота, а не жертването му, защото най-висшата ценност е съхраняването на човешкия живот, отбеляза той.

И петото послание, което ясно се вижда на тази изложба, е за силата на съгласието, обяви Кирил Вълчев. На една от снимките виждаме председателят на 39-ото Народно събрание проф. Огнян Герджиков, когото поканих да открие тази изложба, да предава на президента Георги Първанов ратификацията на Северноатлантическия договор, приета от депутатите с 226 гласа “за” и само 4 “против”, заяви той. Такива съгласия днес българите постигаме трудно и това затруднява общия ни живот, а изложба като тази ни напомня за успеха, който неминуемо носят, подчерта Вълчев. 

Тези пет послания за учене от историята, обединение, решения за бъдещето отвъд злободневието, влагане на сърцето във всяка работа и съгласие са универсални и могат да събират всички ни, независимо от отношението към НАТО, чиито 75 години, от които 20 и с членството на България, БТА показва с изложбата от своите архиви, обяви в края на изказването си генералният директор на Агенцията.

За изложбата принос имат много хора в БТА – заместник генералният директор Евгения Друмева, главният секретар Юлия Соколова, директорът на архивите Десислава Севова, ръководителят на “Справочна” Милена Милчева, графичните дизайнери Александра Михалкова, Симона Колева и Данаил Алексиев, Богдана Манолова от “Фото и видео архив”, Николай Николов от отдел “Маркетинг”, преводачът Николай Зъбов, кореспондентите в страната и чужбина, които организират това представяне, но най-вече фотографите, репортерите и редакторите, запечатали историята в тяхното време, за да се учим от нея в нашето време, подчерта Вълчев.

 



Източник БТА