Загубите на вода се дължат основно на остарялата инфраструктура, каза изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ Ирена Георгиева

0
56



Загубите на вода по мрежата за водоснабдяване и канализация (ВиК) се дължат основно на остарялата инфраструктура, каза за БТА изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ Ирена Георгиева. По последни данни над 15 млрд. лв. са необходими, за да се обнови цялостната инфраструктура, за да отговаряме на съвременните европейски норми, добави тя. Коментарът ѝ е по повод днешния Световен ден на водата.

По отношение на физическите загуби на вода е необходимо да вървим към консолидация, за да можем да се възползваме от европейското финансиране, коментира Георгиева. Призовавам и общините да се включат в процеса на обновяване на ВиК инфраструктурата като кандидатстват за различно финансиране, заяви тя. По думите ѝ обновяването е непосилно за ВиК операторите, „които експлоатират ВиК мрежа през услугата, която предоставят“. Те са търговски дружества и всяка една инвестиция трябва да бъде възвърната през цената на водата, уточни Георгиева.

Тя каза, че „Български ВиК холдинг“ кандидатства по европейски програми за агломерации с над 10 хил. жители. Програма „Околна среда“ е една от програмите, по които се влага сериозен ресурс да се намалят загубите на вода, каза Георгиева. Планът за възстановяване и устойчивост има възможност за допълнителни инвестиции в тази област, обясни тя и призова хората да пестят водата.

„Вода за мир“ е мотото на Световния ден на водата тази година. Акцентът е поставен върху това, че водата може да създаде мир или да предизвика конфликт, съобщиха по-рано от Министерството на околната среда и водите. 

/РИ/



Източник БТА