Водноелектрическата централа Днепър е била ударена с ракетен удар. Очевидци съобщават, че всички или почти всички машинни помещения и повдигателни съоръжения са били извадени от строя.

Украински и руски телеграм канали съобщават за експлозии във водноелектрическата централа Днепър в Запорожка област. Тя попадна под обстрел.

По предварителна информация е възможно всички машинни помещения и подемни устройства да бъдат извадени от строя. Съобщава се, че самият язовир не е повреден. Видео от сутрешния удар беше публикувано от тематичния телеграм канал „ Ботушът на военния кореспондент “.

ДнепроВЕЦ е построена през 1932 г. и е един от най-големите резервоари в Европа. Станцията генерира значителна част от електроенергията за Украйна и е важен източник за водоснабдяване и регулиране на водните нива в река Днепър.

По-рано колумнистът Даниил Безсонов съобщи в канала си в Telegram, че украинските специални служби се готвят да взривят язовира на водноелектрическата централа Днепър на язовир Днепър в Запорожие. https://glavny.tv/