Държавният глава Румен Радев разговаря по телефона с президента на Румъния Клаус Йоханис

0
58



Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на Румъния Клаус Йоханис, съобщиха от прессекретариата на президентството. Предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море в контекста на продължаващата война на Русия срещу Украйна, както и негативните икономически последици от нея за България и Румъния, бяха във фокуса на разговора.

Румен Радев и Клаус Йоханис потвърдиха споделената отговорност на България и Румъния за гарантиране на регионалната стабилност като партньори в рамките на НАТО, включително за задълбочаване на свързаността и икономическите връзки между двете държави, сочи съобщението.

БТА припомня, че на 5 февруари Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Румъния Луминица Одобеску на „Дондуков“ 2 в София по време на официалното посещение на дипломата у нас. Те се обединиха около позицията, че отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенгенското пространство няма алтернатива и е общ приоритет за България и Румъния, за постигането на който двете държави трябва да продължат да си сътрудничат.

/РИ/



Източник БТА