Два пъти “Не” от ГЕРБ, смях в залата (Обзор)

0
71


Точно в 11 ч и 2 минути на 26 март би последният звънец за сглобката.

В толкова председателят на парламента Росен Желязков сложи край на заседанието, приело за провален опита за съставяне на кабинет “Габриел” с мандата на ГЕРБ. Дебатът продължи един час.

В този последен час за (не)коалицията, която след 9 месеца работа и 18 дни тежки и странни преговори така и не успя да стане истинска коалиция, “Промяната” и “Демократична България” чуха два пъти “Не” от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Това е категоричният отговор на

отчаяния опит на ПП-ДБ всичко да започне

отначало, все едно сглобката не се е счупила
с оглушителен трясък пред очите на цялата публика – политици и електорат, през последните дни.
Двете страни да се върнат на варианта техническа ротация, при която просто Мария Габриел става премиер вместо Николай Денков, само че с втория мандат. За да се избегнат още конфузи и обиди, да го наричаме “национален”, а не мандат на ПП-ДБ, гласеше още призивът на формацията.

А “честта” да заяви всичко това от парламентарната трибуна се падна на лидера на ДСБ Атанас Атанасов. Още с началните му думи залата избухна в смях – от първите редове на ГЕРБ до последните на опозицията. Другият съпредседател на ДБ – Христо Иванов, седя смълчан в депутатското си кресло.

Всъщност целият дебат, предшестващ гласуването по отказа на Мария Габриел от мандата, се превърна в атака срещу ПП-ДБ, в която прозвучаха много обвинения и много иронични подмятания.

Всичко започна с пристигането на лидера на ГЕРБ половин час преди началото за извънредното заседание. Борисов спря пред репортерите и сам пожела да направи ретроспекция на преговорите. Подробно описа какво се е случило между двете страни през последните над две седмици.

На срещата си с Асен Василев миналия петък той лично върнал финансовия министър в състава на правителството, въпреки че никой от ГЕРБ не го желаел.

Приел и оставането на Тодор Тагарев като военен – за него го помолил Иван Костов

“заради атлантическия съвет”.

Собственоръчно задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев – така, както искаха, продължи Борисов. После махнал от списъка и министъра на електронното управление “да не ги дразни”. И зачакал кратък отговор от Василев – “да” или “не”, както се били разбрали.

“Вечерта се чухме, за да го видя как е след катастрофата, която имаше, и той ми каза, че за вътрешното министерство и за електронното държат да са други хора. Пак му напомних разговора ни за кратък отговор да или не. Говорим тук само за правителство, ако ме разбирате.

Ген. Атанасов ми се обади вечерта, казах му същото и на него, като предложи, мисля, г-жа Дундакова, която е зам.-министър на МВР, да стане вътрешен министър, и един човек от “Лидъл” за електронното управление”, издаде кухнята на преговорите Борисов.

Мимоходом призна, че Калин Стоянов може пък наистина и двамата с Кирил Петков да са го избрали. Но избухна, че останалите четири възлови фигури в МВР са на ПП-ДБ.

И че няма да допусне “да се разграждат системите в службите за сигурност и правосъдието, без да бъде дълбоко обмислено и реализирано, за да няма въпроси сега като по конституцията – която аз и ГЕРБ само сме подкрепили това, което Христо Иванов е написал”.

И тогава се започнало “тилифон, тилифон, тилифон” –

Борисов се разсмя и обеща един ден да разкаже откъде идва лафът.

А вече сериозно поясни за въпросните обаждания: “Нещо недопустимо, действително излагащо България. Защото започват уважавани хора, включително и от държави нечленки на ЕС, но поради голямото ми уважение към тези хора няма да им спомена имената, да се обаждат от името на г-н Петков да ме натисне за вътрешния министър. Министри от други държави. Окончателно взехме нашето решение да защитим институциите, хората, демокрацията”.

След като разказа всичко това, Бойко Борисов даде през медиите първото си “Не”. “Аз все едно говоря на пакистански”, възкликна той на директния въпрос може ли да се сглобят отново с втория мандат.

Самата официална оферта на ПП-ДБ (която, както стана ясно, е била обсъдена на заседанието на групата им предната вечер), прозвуча половин час по-късно в залата.

“Днес е един облачен ден за българската демокрация и дали би могло слънцето да пробие в тези облаци? Зависи от тази зала. Или ще последва буря с градушка”, започна изказването си лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. При ротация той трябваше да стане шеф на парламента. След като изчете офертата, поиска отговорът на Борисов да дойде до деня, в който президентът реши да връчи втория мандат, тъй като папката трябва да вземе номинираният за премиер.
Освен със смях от залата Атанасов бе изпратен от трибуната и с иронични викове “Още, още”, а целият дебат премина в подигравки от опозицията към ПП-ДБ, че се молят на лидера на ГЕРБ за правителство.
Публично политическо харакири, отсече Корнелия Нинова.

На никого

не се молим, съобразяваме се с мнението на народа – той не иска избори,

настоя Атанасов.

От “Възраждане” обявиха, че това вече не е дъното, а ПП-ДБ слезли в “мазето на дъното”.

И тук на помощ развълнуван думата взе Кирил Петков. С тон и жестикулация, които отново предизвикаха насмешливи реакции от опозицията.
“Ще бъде най-голямата грешка, ако определите чутото като молба. Не разбирате ли, хора, че в политиката, както и в живота, най-важното нещо е да си спазваш думата! Да го правиш не от страх, алчност, а от чувство за дълг”, обърна се той към депутатите. Заради реакциите им Петков още повече се разпали, обяснявайки защо е важно споразумението за промени в службите, назначенията в регулаторите и падане на следствената тайна пред парламентарни анкетни комисии.

30 години службите работят за всичко друго освен за гражданите. За всеки шпионин, хванат у нас, информацията е дошла от други служби, каза лидерът на ПП.

“Не сме постигнали това, което трябва за нормална европейска държава”, възкликна накрая Петков в опита си да убеди досегашните партньори да продължат. А постигането започвало от спазената дума – преди 9 месеца е договорена ротация само на премиерите.

Най-унизителната поза – да се молиш на този, когото арестува, да те държи на власт, коментира Станислев Балабанов от ИТН и възвести, че харакири вече става “хараКиро”.

В пленарната зала ГЕРБ запази мълчание. Официалният отговор дойде три часа по-късно под формата на писмо, разпространено от пресцентъра на партията. То е подписано от Бойко Борисов и заместничките му в групата, които бяха в преговорния екип – Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян.

Това бе и второто категорично “Не” от лидера на ГЕРБ.

Самият Борисов, както и председателят на ДПС Делян Пеевски знаково

отсъстваха от гласуването И Мария Габриел не отиде в Народното събрание, докато се обсъждаше нейният отказ да е премиер и да предложи имена на министри.

С 226 гласа “за” и само един “въздържал се” парламентът гласува първия мандат като неуспешен. А следобед президентът обяви, че чака ПП-ДБ за втория още на следващия ден. След отказа на ГЕРБ при Румен Радев се очаква като кандидат-премиер да отиде Николай Денков и веднага да му върне папката.
По последно обаче снощи е имало колебания в групата – Асен Василев е бил за връщане на момента, Кирил Петков се колебаел, на ДБ пък им било трудно да се разделят с надеждите, че ако си дадат време за разговори, може да се промени нещо.
Ако мандатът бъде върнат днес, остава бързата писта към предсрочни избори, така че те да предшестват със седмица европейските на 9 юни. 





Източник 24часа