Голотата като откриване и като чистота представя изложбата “Голо тяло” в Бургас

0
55



Голотата не като еротика, а като откриване и като чистота, както за модела, така и за автора. Това е основната тема, около която кураторът Пенка Илиева – Чория обединява творбите на 25 популярни и по-малко известни за Бургас художници в груповата изложба “Голо тяло”. Тя бе открита в залата на Дружеството на бургаските художници в присъствието на част от тях. 

Експозицията е съставена в изключително кратък срок, заяви председателят на дружеството Добрин Вътев, но за сметка на това представя богато разнообразие от живопис, графика, акварел и скулптура.

Представени си автори от цялата страна. Някои от тях са от Бургас, но отдавна живеят и творят извън страната и затова не са добре познати на местната публика. Някои от тях открива с помощта на един от включените в изложбата автори – Кольо Кехайов, допълни пред БТА кураторът. 

Именно негова е и най-старата включена творба – студентска работа от 1968 г. Сред най-съвременните са картини на Атанас Атанасов. Присъстват още произведения на Ясен Гюзелев, Димо Колибаров, Светозар Бенчев, Милчо Костадинов, Димитър Яранов, Атанас Стоянов, Стефан Божков, Милчо Костадонов, Георги Йорданов, Хари Арабян, Христо Алексиев, Филип Филипов, Станислав Памукчиев, Станимир Желев, Пламен Вълчев, Петринел Гочев, Милчо Костадинов, Любомир Савинов, Кирил Матеев, Иван Димов, Явора Петрова, Емануела Ковач, Гергана Минкова и Емил Попов.

“Всяка творба от тази изложба е квинтесенция на художественото тайнство. 25 творци, автори различни по възраст, маниер на работа, сила на творческата си имплозия и на артистичното си вероизповедание и с разнопосочна художествена проекция. 25 художника, упражнили майсторството си от величината на 1968 година досега“, заяви на откриването преподавателят от филиала на Националната художествена академия в Бургас ас. Емил Марков.

“Голо тяло” може да бъде видяна до края на месеца в Дружеството на бургаските художници.  



Източник БТА