Бойко Митков представи изложбата си “Пълнолуние” на дата с пълна луна

0
58



Изложбата “Пълнолуние” на Бойко Митков бе открита тази вечер в галерия “Вежди”. Авторът разказа, че от създаването на галерията с Вежди Рашидов са обсъждали идеята да направят тази експозиция.

“Деня 24 април го избрах аз. Днес има и пълнолуние. Реших изложбата да се казва “Пълнолуние”. Защото тя покрива един широк спектър от различни цикли, върху които аз работя от много години”, каза авторът пред БТА.  По думите му тази експозиция съдържа няколко цикъла, които са така аранжирани, че да имат едно общо звучене. Авторът уточнява, че по тези цикли работи от години, но творбите са нови и непоказвани в България досега.

По думите на Вежди Рашидов това е “една прекрасна, елегантна, нежна  изложба”.

Проф. Чавдар Попов каза, че това е много изискано подбрана, грижливо селектирана колекция от някои от последните творби на Бойко Митков. “Това, което е характерно за него, е едно много особено съчетание, синтез между това, което той прави като пластика, като скулптура, тъй като е изцяло потопен в своя занаят на скулптор, но и заедно с това тази “потопеност” в занаята не му пречи да има много ясна концепция за това, което прави. Концептуалното и пластическото са в едно. Това е качество, което малко скулптори имат, Бойко го владее в пълна степен”, допълни изкуствоведът. 

“Искам да споделя с вас, че г-н Митков е не само име в България, за мен е много важно с гордост да кажа, че г-н Митков е име в чужбина. И че аз съм била посланик на най-хубавата част от България”, каза бившият посланик на България в Швейцария, Германия и Черна гора Меглена Плугчиева. “Той е посланик и извън България. Симпатията, уважението, които неговите творби събудиха в Швейцария, това е наистина най-силното послание, което ние изпращаме към чужбина”, допълни тя. Плугчиева отбеляза, че с политика култура не може да се прави, но култура с политика – може.

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес. “Желая да изтъкна силното си впечатление от оригиналните идеи, които сте вложили в реализацията на своята нова изложба, както и от цялостното Ви забележително творчество. Вие сте сред съвременните вдъхновители, които, ваейки метала, успяват да разкриват нови измерения на красотата и така да докоснат душите на хората. Вече дълги години Вашите скулптури и релефи са ярък пример за майсторство в пластичното изкуство. Те пренасят послания, трайно оставащи в сърцата и мислите на всеки зърнал ги, и заслужено привличат интереса на ценителите и колекционерите у нас и в чужбина”, се казва в приветствието на държавния глава. 



Източник БТА