„Възраждане“ иска сградата на ветеринарна лечебница в Шумен да бъде обявена за паметник на културата и преустроена в природонаучен музей

0
73



„Възраждане“ ще работи за това сградата на ветеринарна лечебница в Шумен да бъде обявена за паметник на културата и преустроена в природонаучен музей, както и да бъде предоставена за стопанисване на местната общинска администрация. Това каза  народният представител от Шуменския избирателен район Веселин Вешев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в областния град, на която присъства и Ивайло Обретенов – председател на групата на “Възраждане” в местния Общински съвет и общински председател на партията. Двамата коментираха точки, включени в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет в Шумен. 

Сред тях е питане относно опазване на сградата на окръжната ветеринарна лечебница в Шумен и обявяването ѝ за паметник на културата. „Преди няколко седмици зададох въпрос на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев какво се случва с тази сграда, тъй като неин собственик би трябвало да е представляваното от него министерство. Всички граждани на Шумен са виждали, че е изоставена, една част от покрива ѝ е паднал, затова трябва да се вземат бързи мерки, за да не се случи нещо по-лошо със сградата, която е на над 100 години. Тя е построена по царско време, ползвана е за конюшня на царската конница, а след това е била ветеринарна лечебница, но поради отпаднала необходимост сградата не се ползва. В сградата, преди да бъде затворена, е имало и ветеринарно-медицинска експозиция”, отбеляза Вешев. 

Министър Вътев ми отговори, че е имало запитвания от предишната общинска администрация за прехвърлянето на правото на собственост на сградата, но искането не е било достатъчно аргументирано. Надяваме се сегашната общинска администрация да си свърши работата и сградата да ѝ бъде дадена за стопанисване, за да може да бъде запазена и ползвана. Идеята за обявяване на тази сграда за паметник на културата е на инициативен комитет. Ние сме категорично “за”. Идеята на „Възраждане“ е тази сграда да бъде преобразена в природонаучен музей, какъвто липсва в Шумен. Това ще бъде една културна институция, която е хубаво да я има. Заместник-кметът по образование и култура на общинската администрация проф. Светла Станкова категорично е съгласна с тази идея, а министър Вътев каза, че ще съдейства сградата да бъде дадена на Община Шумен, чиято администрация иска да я стопанисва, но все още не са решили какво да направят с нея, уточни Вешев. 

Той обърна внимание и на това, че на предстоящата сесия на Общинския съвет в Шумен има питане и относно посещение в общината на народния представител Елисавета Белобрадова от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), която се е срещнала и с проф. Светла Станкова, член на Възраждане”.  „Общо взето това, за което се борят Елисавета Белобрадова и депутати от групата на ПП-ДБ, е да намират работа на едни неправителствени организации (НПО), част от които са те. В случая става въпрос за това да бъдат вкарани по някакъв начин в образованието и имат идея детските ясли да бъдат изведени от Министерството на здравеопазването и да бъдат вкарани в Министерството на образованието и лека полека там да влязат едни НПО-та. Това е нещо на което ние категорично се противопоставяме. Предполагам, това е и желанието и на гражданите“, каза още Вешев.  

Друга точка от дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет в Шумен, на която бе обърнато внимание на пресконференцията от Ивайло Обретенов, е питане на общински съветници от „Възраждане“ за поставена бариера на входа на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в града. „Като общински съветници още през декември м.г. внесохме до общинската администрация питане за статута на тази бариера и на какво основание от болницата се взема такса за изход от двора на лечебното заведение, който е общинска собственост. Въз основа на нашето питане ни беше предоставен отговор от управителя на МБАЛ- Шумен д-р Димитър Костов, в който заявява, че преди повече от 10 г. е въведена такса за преминаване през терена от един лев, която не се променя и досега, а финансовите приходи от таза такса не компенсират дори 50 процента от разходите, които лечебното заведение изразходва за поддръжката на двора. Подадохме нова докладна записка, която ще се разглежда на тази сесия на Общинския съвет. Нашето основно питане е защо вече близо над 10 години МБАЛ – Шумен експлоатира двора на болницата, който е общинска собственост, без значение какви средства придобива във връзка с експлоатирането на входа и изхода на лечебното заведение. Предлагаме на Община Шумен да си вземе терена, да започне да го стопанисва и експлоатира”, заяви Обретенов.

Той каза още, че общинските съветници от „Възраждане“ са внесли и докладна за отмяна на платеното паркиране на паркинга зад Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен.

(Видеозапис на пресконференцията е поместен в Пресклуб-архив на БТА). 



Източник БТА