Бяла отбеляза Освобождението тази вечер с тържествена заря-проверка

0
69



С тържествена заря-проверка тази вечер в центъра на Бяла, Русенско, бяха отбелязани 147 години от Освобождението на града и 146 години от Освобождението на България. 

В тържествената заря-проверка участваха представителни роти от Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. Почетният строй беше приет от началника на висшето учебно заведение бригаден генерал Иван Маламов.
Преди това бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

“Бяла е история. В този велик ден, като първата столица на новоосвободените български земи, градът отбелязва освобождението на България”, каза кметът на Бяла Димитър Славов. 

Той припомни, че още през лятото на 1877 г. Бяла се очертава като главен опорен пункт на Русчушкия отряд и запазва това си значение до зимата на 1878 година. В Бяла пребивава близо месец и главната императорска квартира, като са настанени и ред тилови учреждения.

“На Трети март ние, българите, се обединяваме като достоен народ, който пази непокътнат светлия спомен за историческите ни върхове. Трети март е и празникът, който ни зарежда с порива на дълг и патриотизъм”, каза още Славов.

/ЛРМ/



Източник БТА