За пореден път апелирам за въздържане от неразумна игра със страховете на хората, заяви в своя позиция министър Калин Стоянов в отговор на БСП

0
78



За пореден път апелирам за отговорно отношение и въздържане от неразумна игра със страховете на хората, обяви в позиция министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Съобщението, разпространено от ведомството, е по повод въпроси от БСП, изпратени до медиите.

Калин Стоянов уточнява, че с полета на 8 февруари 2024 г., съгласно Спогодбата между правителството на България и правителството на Германия за обратно приемане и транзитиране на лица (спогодба за реадмисия), са пристигнали 18 граждани на Сирия и шестима граждани на Република България.

Сирийските граждани са с предоставена международна закрила в Република България в годините назад, даваща им право да пребивават на територията на страната. Те имат издадени български документи за самоличност и удостоверение за пътуване зад граница, с които могат да напускат и да влизат в страната. Именно на това основание сирийците попадат в приложното поле на Спогодбата за реадмисия, а не на Регламент Дъблин, и в изпълнение на нея са приети в България.    

Шестимата българи (по рождение български граждани) са извършили престъпление на територията на Германия, за което са изтърпели наложената им там присъда и след получено официално уведомление съгласно чл. 3, ал. 4 от Спогодбата, включително и за това, че са криминално проявени, са върнати в България. 

Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Федерална Република Германия обхваща връщане както на собствени (български), така и на граждани на трети страни, които имат даден вид легално пребиваване в Република България. 

Като държава членка на ЕС България ще продължи да изпълнява всички сключени международни актове, включително Регламента Дъблин и реадмисионните спогодби, подчертава министър Стоянов.

Според него некоректното боравене с понятия с цел умишлено заблуждаване на обществото е дезинформация, срещу която всички заедно следва да се борим. 

По рано днес в кулоарите на парламента лидерът на “БСП за България” Корнелия Нинова заяви пред журналисти, че “българското правителство и това мнозинство превръщат България в наказателна колония за престъпници, убийци, изнасилвачи и перачи на пари”.Тя показа и цитира документ на Баварската държавна служба по убежищата и репатрация. В него се казва, че на 8 февруари 2024 г. от летище Мюнхен са излетели и пристигнали в София 23 души, сред тях са шестима, осъдени по закон, наред с други неща, и за убийство, непредумишлено убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления, грабежи и пране на пари, прочете Нинова. След това от БСП изпратиха и няколко въпроса до министъра, свързани с полета от 8 февруари. 



Източник БТА