С музикално-танцов спектакъл в Разград посрещнаха Баба Марта и отпразнуваха Деня на самодееца

0
66



С музикално-танцов спектакъл в Разград посрещнаха Баба Марта. Концертът, организиран от Танцово студио „Калина Рада“ съчета отбелязването и на още един празник – Деня на самодееца и любителското художествено творчество, който също се чества на 1 март.

Сцената на Общинския културен център се огласи от ритмите на българския фолклор и даде възможност за изява на танцови състави, клубове, школи, формации от Разград и общината. Самодейци на различна възраст и от няколко поколения зарадваха с музиката, песните и танците си присъстващите в залата. Зрителите имаха възможността да се насладят на изпълненията на Танцово студио „Калина Рада”, Танцова работилница ”Елбетица” при Центъра за работа с деца, Танцов клуб ”Абритус” при Народно читалище ”Бузлуджа-2010”.

Изпълненията на вокална група ”Цветница” и Детски танцов състав ”Гецовлийчета” при Народно читалище ”Просвета-1883” в с. Гецово приповдигнаха празничното настроение в залата. Магията на фолклорното изкуство показаха Детски танцов ансамбъл „Лудогорче“, Детска школа към училище ”Никола Икономов”, Средношколска формация ”Лудогорска младост” и Танцов състав „Лудогорско настроение”. Сцената се огласи от песните на талантите на Музикална школа ”Илия Бърнев” при Народно читалище ”Развитие-1869”. В концерта със свои изпълнения се представиха също “Капанките” на Народно читалище ”Съгласие-1891” в с. Осенец, Средношколската танцова формация, гайдарската група и солисти при Народно читалище ”Напредък-1901” в Разград и Танцов клуб „Нашенска шевица”. Специално участие имаха и Танцова група ”5-я” към Народно читалище ”Самообразование-1894” – с. Побит камък.

Концерт-спектакълът завърши с общо изпълнение на участници и публика на химна на България. Ръководителят на Танцово студио “Калина Рада” Румен Иванов изказа признателност към хората, които отделят от времето си, за да съхранят традициите на песните и танците и за пореден път да докажат, че българският фолклор живее в настоящето и има бъдеще. 

 

/ЛРМ/



Източник БТА