Българските държавници отдадоха почит към патриарх Неофит

0
68



Българските държавници отдадоха почит към Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Патриархът почина снощи след продължително боледуване. В памет на патриарха Министерският съвет обявява 15 и 16 март за Дни на национален траур. Редица събития в страната бяха отменени заради националния траур. 

Днешните заседания на Народното събрание и на Столичния общински съвет започнаха с минута мълчание в памет на българския патриарх. „Загубихме духовния баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи, радетел за единство, мир и благополучие“, заяви в началото на заседанието председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков. Той изпрати и съболезнователен адрес до Светия синод на Българската православна църква, в който пише, че патриархът е изпълнявал мисията си мъдро, с достойнство и благочестие. Желязков изрази увереност, че неговата добротворна дейност и боголюбиво дело ще оставят трайна следа в църковната ни история.

В Синодалната палата в София беше поставена книга за съболезнования, в която Росен Желязков написа: „Негово Светейшество патриарх Неофит ще бъде помнен като безукорен духовник, пламенен защитник на православието и истински родолюбец“.

Кончината на Предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ, написа в публикация във Фейсбук държавният глава Румен Радев, след като трагичната вест беше съобщена от Светия синод снощи. „С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието Патриарх Неофит се утвърди и като крепител на българската нация и нашата държава. Бог да го прости и упокои душата му! Вечна и блажена да бъде неговата памет!“, посочи още президентът. Днес той остави послание в съболезнователната книга и каза пред медиите, че политическите страсти в този момент са неуместни. Радев обяви, че отлага връчването на мандата за съставяне на правителство за 18 март (понеделник). 

Светъл път на душата на българския патриарх Неофит. Никога няма да забравя тези топли очи и мъдрите му слова, написа във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

С дълбока скръб изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб, написа министър-председателят в оставка Николай Денков във Фейсбук. Днес той остави съболезнование в книгата в Синодалната палата, в която пише: „Със своята мъдрост, скромност и доброта той беше радетел за благотворните отношения между Българската православна църква и държавата. Дължим му благодарност за личния пример, с който ще го запомним като достоен духовен водач, в името на разбирателството и благоденствието на нашия народ“. След това пред журналисти премиерът в оставка заяви, че трябва да запомним патриарха с това, че беше силен, добър, мъдър, истински духовен водач на българите в трудни времена. 

Ще помним завета му за постигане на единство, за живот във вяра и благочестие, написа снощи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел във Фейсбук. „Няма как да забравим мъдростта на патриарх Неофит в дни на изпитание. В дни, в които имахме нужда от духовно наставление“, каза тя пред журналисти пред Синодалната палата. Тя поднесе съболезнования в съболезнователната книга и призова да бъдем по-добри към ближните си.

Негово Светейшество патриарх Неофит доблестно отстояваше непреходните християнски ценности на Българската православна църква, написа министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов във Фейсбук. По думите му патриархът е ръководил делата на църквата с мъдрост, любов и загриженост за общото благо. „Неговите проникновени послания за единението на нашия народ са завет, който ще помним и следваме“, посочи министърът в оставка.

Скърбя дълбоко за кончината на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски. Като наш духовен пастир той всеотдайно съхраняваше и опазваше духовното наследство на Светата Българска православна църква, заяви в съболезнование министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев. „Вярвам, че успехът на благородната му мисия – да обединява и просвещава вярващите християни, се дължеше преди всичко на личния пример, който Негово Светейшество Неофит даваше всеки ден“, пише още той.

България загуби своя духовен баща, написа снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук. По думите му патриархът е ръководил Българската православна църква с благост, търпение и мъдрост. „Приемам го като тежка загуба за България, за православието, за църквата“, каза днес в парламента Борисов.

Негово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури, написа във Фейсбук профила си снощи съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков. „България загуби един от малкото, които търсеха обединение, а не разединение. Бог да го прости!“, заяви още Петков.

Бог да прости патриарх Неофит. Дълбок поклон пред паметта му, написа съпредседателят на ДПС Делян Пеевски снощи във Фейсбук. „Неговата доброта, милосърдие и призивите му за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните“, добави той и изказа дълбоки съболезнования към неговото семейството и близки, както и на всички християни.

Това е голяма загуба за българския народ и за Българската православна църква, защото си отиде един от стълбовете на православната ни вяра, заяви пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. По думите му това се случва в знакова за България година, защото се отбелязват 1160 години от покръстването на българите. Според Костадинов патриарх Неофит е бил обединител и е успял окончателно да преодолее всички остатъчни ефекти от „братоубийствения разкол“ в българската църква. 

Бог да прости Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски. Той беше изключителна духовна личност, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова снощи във Фейсбук. „От погледа му струеше доброта и благородство. Беше обединител и стожер. Нека почива в мир!“, посочи още тя.

Изказвам от мое име и от името на моите колеги и приятели изцяло уважение към земните дела на патриарх Неофит и тъгата си от неговата кончина, написа днес лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във Фейсбук. По думите му патриархът е бил добър човек и е изпълвал със съдържание представата ни за български патриарх.

 



Източник БТА