В Рига се проведоха политически консултации между България и Латвия, съобщиха от МВнР

0
65



В Рига днес се проведоха политически консултации между България и Латвия по актуални теми от двустранния и европейския дневен ред. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на официалния си сайт.

Консултациите от българската стана води генералният директор „Европейски въпроси“ Йордан Първанов, а от латвийска – заместник държавният секретар по европейските въпроси Ингрида Левренс.

Двете страни обмениха мнения по най-важните аспекти на процеса на разширяване на Европейския съюз (ЕС), бъдещето на Европа, включително по дебата за реформи в ЕС. Изтъкната бе необходимостта за единен и силен ЕС. Българската страна подчерта ключовото значение на принципа на „собствените заслуги“ в процеса на европейска интеграция, допълват от МВнР.

Отправена бе благодарност към латвийската страна за присъединяването на България към Шенгенското пространство и еврозоната, както и за подкрепата за членство на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Подчертано бе стратегическото значение на инициативата „Три морета“ и всички аспекти на свързаността.

България и Латвия ще търсят възможности за допълнително развитие на своето търговско-икономическо сътрудничество, културен обмен, туризъм и други.

Консултациите съвпаднаха и с участието на България в откриването на Филмовия фестивал на Франкофонията в Рига, като страната ни ще бъде представена за втора поредна година със свой филм.

БТА припомня, че на 29 март 2023 г. във външно министерство се проведоха политически консултации между България и Латвия по широк кръг от теми, сред които добрият политически диалог, възходящите тенденции в туризма и търговско-икономическите отношения, енергийна политика и присъединяването на България към ОИСР, еврозона и Шенген. Бяха обменени виждания и по въпроси, свързани с войната в Украйна, санкциите срещу Русия и разширяването на ЕС. 



Източник БТА