Траурът отложи мандата – Радев чака Габриел в понеделник (Обзор)

0
97


Политическите лидери: Мъдър, добър, истински духовен водач

Още 3 дни за преговори остави на ГЕРБ и ПП-ДБ Румен Радев заради националния траур. В понеделник президентът чака Мария Габриел, за да ѝ връчи мандата за правителство. Иначе това бе предвидено за петък.

В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни. Затова отлагам връчването на мандата за съставяне на правителство, обяви Радев, след като писа в съболезнователната книга в Синодалната палата.

Без почивка ще са депутатите в парламента, тъй като председателят Росен Желязков не отмени петъчното заседание. В четвъртък Народното събрание почете патриарха с минута мълчание.

Загубихме духовния баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи. Ще го запомним като радетел за единство, мир и благополучие, каза Желязков. И действително денят поне започна под знака на смирението, тъй като управляващи и опозиция се въздържаха от шумни коментари и нападки.

Никога няма да забравя Басарбовския манастир, църквата в Русе, която комунистите бяха взривили и направихме наново. Свят човек. Достоен, каза за него Бойко Борисов и посъветва политиците да не се изказват за бъдещето на Църквата след смъртта на патриарха.

Само в рамките на час през Синодалната палата минаха освен президента и председателя на парламента, премиера и вицепремиера в оставка акад. Николай Денков и Мария Габриел. Оттам двамата се върнаха в парламента, за да продължат преговорите за кабинета.

Трябва да го запомним с това, че беше силен, добър, мъдър, истински духовен водач на българите. В трудни времена, когато имаше разделение, той беше този, който със спокойствие и благост правеше това, което зависи от него, за да бъдем обединени и да търсим заедно решение в трудностите, които срещаме, каза Денков.

И той, и Габриел откроиха качеството му на обединител.

Патриарх Неофит трябва да бъде запомнен с голяма доза смирение и отдаденост на това да бъдем по-добри хора и по-добри към ближните си. Освен това няма как да забравим мъдростта му в дни на изпитание, в дни, в които имахме нужда от духовно наставление и от това да си спомним, че само когато има обединение, можем да се справяме с препятствията и с трудностите. Поклон!, каза за него Габриел.





Източник 24часа