Дългият Великден удря машинното гласуване на 9 юни? (Обзор)

0
69


  • ЦИК тревожна – 20 работни дни иска законът, а ги няма
  • Само една фирма изяви желание да доставя устройствата. Търсят се и IT-та, които да ги удостоверяват

Без почивни дни около празниците трябва да работят Министерството на електронното управление и институтите по метрология и по стандартизация, за да има машинно гласуване.

Това предупредиха от Централната избирателна комисия. Зам.-преседателката ѝ Росица Матева дори е убедена, че няма как сроковете да бъдат спазени заради натрупването на неработни дни по Великден, а преди това – на 1 май, както и последният преди изборите почивен 24-и.

Причината за опасенията, че пак може да останем без машини за гласуване е, че в Изборния кодекс заложените срокове за удостоверяване на машините са в работни дни, обясни зам.-шефката на ЦИК. Те са 20, но започват да текат от деня, в който комисията предаде машините за удостоверяване, а договор за тях все още няма.

“Не може да се спази срокът от 20 работни дни за трите институции. Сега предстоят много празнични почивни дни и ако трите институции не работят през тях, той трудно ще се спази”, заяви Матева пред bTV. Нещо повече –

това е единственият срок в кодекса, който изрично е посочен в работни дни

На изборите през есента на миналата година ЦИК взе решение да не се гласува с машини в деня преди вота. Това стана след скандал с участието на тогавашния зам.-министър на електронното управление Михаил Стойнов. ДАНС оповести, че той записвал процедурата за удостоверяване на машините. Самият Стойнов обясни, че е заснел как се случва тестовият процес и с хеш кода, който се показвал на екраните в този момент, няма как да се манипулира вотът – той така или иначе е публичен, разлепен е във всяка избирателна секция, за да се свери с доставената машина. Стойнов бе защитен и от редица ITексперти.

Формално основание за решението на ЦИК тогава да махне машините обаче бе липсата на удостоверение от министерството, че те съответстват на изискванията на Изборния кодекс. А липсваше, защото изтече срокът по кодекса сертифицирането да се направи наново. Самото ведомство върна, че това не е така, а ПП-ДБ дадоха решението на Върховния административен съд. ВАС върна машинното гласуване за балотажа на 5 ноември, което наложи МЕУ да монтира новия софтуер и да удостовери машините само за 48 ч.

“От страна на ЦИК процедурата за машините е стартирана, очаква се изпълнителят на поръчката и Министерството на електронното управление (МЕУ) да спазят своите ангажименти”, каза още Росица Матева в тв ефира в четвъртък сутринта.

ЦИК пусна обществена поръчка за машините на 9 април. Преди това имаше пусната друга, но тя бе само за европейските избори, преди президентът да пусне указа за вот 2 в 1. На нея откликна един-единствен кандидат – дружеството “Сиела Норма”. Фирмата организира всички избори с машини досега. ЦИК вече я е поканила да представи офертата си.

“Много се надявам в изключително кратък срок да се проведе договарянето с кандидата, да може да се сключи договор и да се подготвят електронните бюлетини”, коментира и председателката на ЦИК Камелия Нейкова по-късно през деня.

“Бързаме най-вече заради удостоверяване на съответствието, което трябва да се направи от МЕ, Института по метрология и Института по стандартизация. Планът в ЦИК е още

в началото на май да бъде предоставен софтуерът за удостоверяване

на трите институции, за да имат те достатъчно време да работят спокойно и този 20-дневен срок, записан в Изборния кодекс за удостоверяване на съответствието, да бъде спазен”, обясни Нейкова пред БНТ.

“МЕУ ще изпълни своите ангажименти и ще предприеме всички необходими действия за удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване в срок за предстоящите избори”, увери пред “24 часа” пък ресорният министър Валентин Мундров.

“Усилията ни са насочени към максимално открит и прозрачен процес, защото е необходимо да върнем доверието на българските граждани в машинното гласуване и защото основната задача на служебното правителство е да организира подготовката и провеждането на честни и демократични избори”, допълни той. За да се гарантира процесът по удостоверяването, преди дни той призова в него като външни експерти да се включат хора от IT сектора. Министерството ще набира кадри до 29 април.





Източник 24часа