Българската академия на науките започва работа по 12 проекта за енергийна ефективност на сгради по Механизма за възстановяване и устойчивост

0
68


Започва изпълнението на 12 проекта за енергийна ефективност на сгради на научни институти на Българската академия на науките. Това стана ясно на пресконференция по повод стартирането на проектите, която се проведе днес,  27 март, в зала “Иван Евстратиев Гешов”на Академията. Инвестицията е в размер на 36 млн. лв., а финансирането е от Европейския съюз по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, съобщават от пресцентъра на институцията.

Заместник-председателят на БАН – чл-кор. Стефан Хаджитодоров, ръководителят на проектите по инвестицията – чл.-кор. Евелина Славчева и началникът на отдел “Управление на собствеността“ на БАН-Администрация – Гергана Гергова, запознаха присъстващите с целите на инвестицията, предвидените за изпълнение дейности и очакваните резултати. 

От БАН допълват, че след прилагане на мерки за енергийна ефективност,  сградите ще отговарят на най-високия клас на енергопотребление – клас “А“. Със собствени средства институцията ще възстанови и фасадите на три сгради с художествена стойност. 

На събитието бяха обсъдени и предизвикателствата и възможностите за цялостно обновяване на сградния фонд на БАН. 

/ЙВЛ

/ХТ/



Източник БТА