Пресклубът на БТА в Разград бе домакин на онлайн представянето на априлския брой на списание ЛИК, посветен на „Българската следа в Космоса“

0
58



Пресклубът на БТА в Разград бе домакин на онлайн представянето на априлския брой на списание ЛИК, посветен на „Българската следа в Космоса“. Темата е вдъхновена от 45-ата годишнина от полета в околоземна орбита на първия български космонавт Георги Иванов, която се навърши на 10 април. Събитието се проведе съвместно чрез видеовръзка във всички национални пресклубове на БТА в страната и в чужбина. На представянето на списанието в пресклуба на БТА в Разград присъстваха Георги Георгиев, пилот в летище Благоево, инж. Младен Димитров – ръководител на клуба по авиомоделизъм към Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Разград и неговите възпитаници Денислав Ганчев и Аркан Османов, и инж. Климент Николов, ракетомоделист.

Пилотът Георги Георгиев разказа, че се занимава с авиация още от  ученик. Започнал е с безмоторно летене, след това с моторно и професионално летене. „От 1980 г. започнах да летя като пилот в селскостопанската авиация, а през 2016 г. реших да се опитам да възобновя безмоторната авиация. През 2019 г. започнахме обучение на пилоти, които се провеждат от организация в базата на летище Благоево“, каза Георгиев. Той добави, че е малко далеч от космонавтиката, но по думите му авиацията е прощъпулник към космонавтиката. Георги Георгиев заяви, че в празнични дни правят дни на отворените врати за децата в летище Благоево. По време на опознавателната обиколка децата се запознават отблизо с летателната техника и летищния комплекс. „Моят апел към децата и техните учители и ръководители е да използват нашата база, да си направят прощъпулника, а не се знае дали няма да тръгнат и към космонавтиката“, добави Георги Георгиев.

Инж. Николов заяви, че ракетомоделизмът е много интересна дисциплина, това е шанс децата, забавлявайки се, да научат нови неща  – аеродинамика, принципи на строенето, моделирането и изработването на различни модели. „Целта ни като ръководители на клуба е да подготвяме учениците за състезания, да печелят медали и да развиваме много активно дейността на клуба“, отбеляза инж. Климент Николов. Според него научната дейност сега е останала малко на заден план, като изрази надежда, че нещата ще се променят в добра посока. „Една от целите, които си поставяме в клуба по авио и ракетомеделизъм е да възпитаваме уменията и творческото развитие на децата“, допълни инж. Николов.

Ръководителят на клуба по авио и ракетомоделизъм към Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Разград инж. Младен Димитров се занимава също от дете с авиомоделизъм и любовта му към авиацията и до ден днешен не е прекъснала за миг. Той разказа, че заниманията в клуба към момента посещават около 30 деца, материалната база е добра, а възпитаниците му са участници в редица състезания и носители на много награди. Инж. Димитров сподели, че първият български космонавт генерал Георги Иванов и дубльорът на Александър Александров, Красимир Стоянов, са връчили награда на негов възпитаник, участник в състезание за изработка на космически модели и макети. Той посочи, че авиомоделизмът е най-краткият път към небето и по думите му всяко дете, което мечтае да полети, е желателно да мине през клуба по авиомоделизъм. 

Четвъртокласникът от Основно училище „Н.Й.Вапцаров“ в Разград Денислав Ганчев и Аркан Осман, ученик в трети клас в Основно училище „Никола Икономов“, разказаха откога са членове на клуба по авио и ракетомоделизъм. И двамата заявиха, че мечтата им е да станат космонавти. Ръководителите на клуба и децата направиха подарък – самолет, изработен от тях, на кореспондента на БТА в Разград. 



Източник БТА