БТА :: Посланикът на Украйна у нас откри изложбата “Крим. Чужда карта

0
50


Посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Олеся Илашчук и почетният консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков откриха изложбата “Крим. Чужда карта – моята територия” в Русенския университет. Поводът е две години от началото на войната в Украйна. 

Автор на експозицията е украинецът Борис Мерзляков – професионален фотограф и любител художник. 

Илашчук обясни, че визуалната ретроспекция на събитията е посветена на 10 района на Кримския полуостров, окупирани временно от Русия през 2014 година.

Проектът въплъщава географска карта на Крим, изпълнена с различни метафори и символи. Всяка творба съдържа тайни улики – имена, контури на кримски места, както и гербът на кримските татари. Използвана е техниката на колажа и различни материали – платно, боя, плат, картон, пяна, метал. Палитрата от цветове и комбинацията от текстури изпълват сюжетите със специално значение и придават на композициите допълнителен визуален обем.

“Тази изложба е доказателство, че изкуството може да се превърне в здрав мост между миналото и настоящето, напомняйки ни за ценността на свободата и необходимостта да я защитаваме при всякакви обстоятелства. Това е отражение на болката, на любовта и вярата, които обединиха украинския народ в стремежа му към мир и независимост”, каза Илашчук. 

Пламен Бобоков сподели, че изложбата е силно въздействаща. “Свирепите изражения от картините показват решимостта на украинския народ да не даде и педя земя от своята територия”, каза Бобоков.

/ХК/



Източник БТА