Близо 300 деца от Пазарджик и общината са получили карти за безплатно пътуване във вътрешноградския транспорт

0
64



Близо 300 деца от Пазарджик и общината на възраст от 7 до 14 години са се възползвали от възможността да им бъдат издадени карти за безплатно пътуване във вътрешноградския транспорт, съобщи за БТА Снежана Гумнерова от обществения превозвач “Хебър Бус”. Картите са издадени за месец и половина след промените в Наредбата за превозните документи. С постановление на Министерски съвет от началото на февруари тази година е увеличена възрастта за безплатно пътуване на децата до 14 години.

Новите карти за децата от седем до четиринайсет години се издават за по-малко от 5 минути, а родителите могат да получат картата от Бюрото за абонаментни карти на улица в центъра на Пазарджик, обясни Гумнерова. Необходимо е да се предостави снимка на детето, акт за раждане на детето, а родителят трябва да удостовери, че има постоянен адрес в Пазарджик чрез личен документ или удостоверение за настоящ адрес. Персонализираните карти се издават със срок от една година от датата на издаването, а когато детето навършва съответната възраст през този период – до рождения му ден.  

За децата до седем навършени условията за издаването на карта са същите, но не е необходима снимка.

Снежана Гумнерова отбеляза, че транспортна компания работи съвместно с детските градини, за да е в помощ на родителите, като представители на дружеството предоставят на място в детските заведения полагащите се .

Независимо къде са издадени, картите за безплатно пътуване на децата до 14 години важат за вътрешноградския автобусен, тролейбусен, трамваен транспорт в цялата страна, включително метрополитена, добави Гумнерова. Тя добави, че липсата на карта задължава превозвача да таксува детето с цената на билета за превоз, с оглед на неговата застраховка.

По отношение на пътуването в междуселищния транспорт се запазва правото на децата от 0 до 7 години да пътуват с така наречените нулеви билети, а от 01.02.2024 г. пътуващите във възрастовата група от 7 до 14 навършени години могат да ползват 50 % отстъпка от цената на билета. За целта е необходимо при всяко пътуване да се представя копие на акт за раждане за удостоверяване възрастта на детето.

/ЛРМ/



Източник БТА