От 2 октомври 2022 г., че и досега, български политици, социолози и прилежащите им специалисти и журналисти продължават да играят приказката „Дядо вади ряпа“. Смятайте ряпата за редовно правителство, родено от 48-ото Народно събрание. Дойде време Дядото, не си и мислете за Димитър Благоев, а по-скоро за президента Румен Радев, да извика на помощ и мишката. Само че президентът сега трябва да реши на коя мишка да подхвърли сиренцето – цели пет мишоци, мишки и мишлета цвърчат. Всяко иска сиренце – ДПС, „Възраждане“, БСП, „Демократична България“, „Български възход“. И Божинката иска мандат, но си е сам-самичък като независим.

Нормално би било мандат да се връчи на третата по големина парламентарна група. Ама има страх това да не взриви бомба, която и ряпата ще извади, и Дядото предсмъртно ще нарани, да не говорим за класиците от т нар. политическа класа, които ще отворят такива големи усти, че България ще трябва да кандидатства за рекорд на Гинес. Но и ще й се наложи да ползва стоматологична помощ преди това от САЩ, Англия, Европейския съюз или Русия.

Такъв е животът!

Знае се, че Дядото не харесва „Възраждане“ и няма да му подхвърли сиренце, но и пък възрожденците искат избори, а не да съшиват някаква марионетка, която в самота да рита срещу еврото и НАТО и всеки ден да получава глоби от Европейския съюз, че не пасе от неговите ливади.

Такъв е животът!

БСП не каза кой му препоръча Дядото за първия мандат. Въртя се насам-натам и пак го подкрепи за втория мандат. Затова си иска и индулгенциите да извади ряпата, но приказката „Дядо вади ряпа“ си има автори, важно е какво те ще кажат. Ряпата е сложно нещо. Има черни репи, има бели репи, има червени репи, има и дълги като краставици репи, едни са лютиви, другите са сладки… Има репи сред политици, сред социолози и политолози, сред журналисти… Ако се огледа човек, може и да му се привиди, че живее в държава на репите. Представете си да наречем държавата си по подобие на еврейската –  ще има Държавата Израел и Държавата Ряпа.

Такъв е животът!

Мишлето „Демократична България“ от ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ искат да сложат дори пред Дядото да дърпа ушите на ряпата, но какво ще каже Бабата, а тя коя е, всички мълчат. Ще поживеем, ще чуем в петък, събота или неделя президентът за кого е подготвил буцата сирене. Знае се, че голяма политическа суша е налегнала България и ряпата току-така лесно е невъзможно да се извади. Най-много листата й да останат в ръцете на някое мишле, а аз не мога да кажа мишка гризе ли листа на ряпа.

Такъв е животът!

Най-малкото внуче „Български възход“ като че ли има най-големи шансове за наследството на Дядото. Така поне се разиграват картите в кръчми по селата, в пенсионерски клубове, на някои яхти, на събирания на именити наркомани или в джунглата на фейсбук /Книгата с лица, виж Укипедия/.

В понеделник вече този въпрос ще има отговор, за да има нови въпроси.

Такъв е животът!

Всъщност, мандатът за редовно правителство на 48-ото Народно събрание три месеца след предсрочните парламентарни избори бързо ще започне да се видоизменя в най-обикновено българско мандало, което може да затвори вратите на парламента до следващите предсрочни парламентарни избори за 49-о Обикновено народно събрание. Поне за необикновено Народно събрание засега няма изгледи.

Като няма хляб и сирене, българино, яж си ряпа и си щракай мандало след мандало!

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 1. ИГРА НА НАРОДНА ТОПКА В… НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
 2. ЗАДАВА СЕ ГОЛЯМ СКАНДАЛ НА БАЛКАНИТЕ
 3. КАКВО ОБЩО ИМАТ ЯЙЦАТА НА СВАКО ГАНЮ И MADE IN BULGARIA?…
 4. И ОТНОВО, И ОТНОВО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА ЮЖНА ДОБРУДЖА КЪМ МАЙКА БЪЛГАРИЯ НЕ Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
 5. СЕДМИЦАТА: СМРАЗЯВАЩИ… ГОРЕЩИНИ
 6. МИНИСТЕРСКИ ОСТАВКИ
 7. ВОЙНАТА?! ОТ ЧЕТИРИ КАМБАНАРИИ И НЯКОИ КАМБАНАРИЙКИ…
 8. 2021 ГОДИНА – ВЕТРОВИТА, НА РОГАТА НА МЕТАЛНИЯ БЯЛ БИК И С КРИЛАТА НА ПЕЕЩИЯ ПЕТЕЛ
 9. СЛАМКАТА…
 10. РАСТАВИЦАТА COVID-19
 11. НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ СЪБИРА ДВА ПЪТИ В ОДРИНЦИ
 12. БЪЛГАРСКА РУЛЕТКА
 13. ДОБРИЧ СЕ ГОТВИ ДА ПОСРЕЩНЕ ДОСТОЙНО СВОЕТО ЗЛАТНО МОМИЧЕ  СТОЙКА КРЪСТЕВА
 14. ДЕН НА… ХАЙВЕРА
 15. РИБЕНА ЧОРБА СЪС… СВИНСКИ КРАЧЕТА, ТЕЛЕШКО РАГУ И МАС ОТ СОМ
 16. СЛАДОСТРАСТНАТА СЕДМИЦА НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
 17. УЧЕНИЦИ НАМЕРИХА ВОЛЯ И ТАЛАНТ, ЗА ДА НИ ИЗНЕСАТ УРОК ПОМЪДРОСТ
 18. ДНЕС Е ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
 19. ФЕЙСБУК ШОУТО ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021
 20. ВИСОКОСНАТА 2020 ГОДИНА БЕ ВРЕМЕ НА НЕСИГУРНОСТ, НЕДОВЕРИЕ И СТРАХ