ТАНДЕМЪТ „ГЕНЧО – ПЕНЧО“ ДЕБЮТИРА ПРЕД БОГДАНЦИ И ДОНЧЕВЦИ С ТВОРЧЕСКИ СПЕКТАКЪЛ

0
1730

 

Дъждовното време не спря десетки жители на селата Богдан и Дончево от общ. Добричка да дойдат в читалище „Напредък – 1942“ за дебюта на спектакъла „Тандемът Генчо – Пенчо“. В навечерието на Великден те се насладиха на майсторските изпълнения на Пенчо Иванов, адвокат и автор на шест книги. Основа на представлението са творби на изтъкнатия добруджански поет и журналист Генчо Златев. В тях майсторски са вплетени и части от произведения на Пенчо Иванов. Известният краевед Атанас Пеев определя най-точно талантливото дуо като „Написа Генчо, изпълни Пенчо“.

Двамата талантливи добруджанци радват публиката освен с творбите си и с непринудените шеги и закачки по време и след изпълненията. Тандемът наподобява ръстово Дон Кихот и Санчо Панса с височините в ръст от 1.90 метра и от 1.60 м. Това допълнително развеселява публиката. Но сякаш дарбата у двамата далеч надхвърля физиката, образованието и житейското им поприще. Генчо Златев е завършил висше агрономическо образование и е виден журналист от недалечното минало, а Пенчо Иванов е сред видните добрички адвокати. Поетът е родом от каварненско село, а бащата на адвоката е от село Богдан, общ. Добричка.

След дебюта на сцената в дончевското читалище „Напредък – 1942“, двамата творци ще зарадват публиката в град Добрич и на други места. „Тандемът Генчо – Пенчо“ няма да ви остави безразлични и равнодушни дори и след представлението. Богданци и дончевци се увериха в това въпреки дъждовното и хладно време. Генчо Златев и Пенчо Иванов стоплят душите на зрителите с вдъхновената си обич към родна Добруджа и добруджанци.

Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ