Кирил Мерджански и Иван С. Вълев са носителите на наградата за поезия „Константин Павлов“

0
79



Кирил Мерджански и Иван С. Вълев са тазгодишните носители на Националната награда за поезия на името на Константин Павлов. Имената им бяха съобщени тази вечер на официална церемония в Софийската градска художествена галерия. Призьорите се определят от жури в състав проф. Михаил Неделчев, председател, и членове Мирела Иванова и проф. Александър Шурбанов. 

Мирела Иванова разказа, че тримата членове на журито заедно решили наградата да бъде поделена на две – за приносно присъствие в българската поезия на Крил Мерджански и за нов глас в българската поезия – на Кирил С. Вълев. По думите й, през изминалата година е имало могъща приливна вълна на книги от млади автори. „Търсехме наистина ясно различим глас“, обясни тя. Избрали книгата „На влизане в града“ на Иван С. Вълев. 

Кирил Мерджански благодари с видеопослание, тъй като е зад океана. Той каза, че за първи път в живота си получава литературна награда и допълни, че за него е висока чест да получи именно тази награда. Призьорът допълни, че за него е радост да се нареди до носителите на наградените до момента. Той благодари на журито и на публиката. Явор Гърдев, ученик на Кирил Мерджански, прие наградата от негово име. 

Наградата на Иван С. Вълев бе връчена от Румяна Таслакова, учредител на приза. „Това за мен е не само чест, но и отговорност, предвид името, което носи тази награда“, каза той и посвети отличието на покойната си майка. Много съм щастлив, че точно тази награда ми бе присъдена, защото Константин Павлов винаги ме е вълнувал. Не го открих лесно, не го разбирам докрай, но има нещо специално в творчеството му, което ме кара винаги да се връщам, допълни поетът. 

На този ден се полага да си припомним Константин Павлов и какво е значението му за нас днес. Преди всичко бих казал, че това е поетът на гротеската, на кривата усмивка през стиснати зъби. Защитникът на истината, дори да е сам срещу всички. Останал неразбран и недооценен, макар и заподозрян в гениалност. Плашещ с прекалената наръбеност, неогладеност, режещ при невнимателен допир, каза проф. Шурбанов. 

На събитието Ириней Константинов рецитира поезия от Константин Павлов, а Христо Овчаров поздрави публиката на контрабас, а почетен домакин на събитието бе художникът Греди Асса, чиято изложба е подредена в СГХГ. 

Както БТА писа, наградата е учредена и финансирана от журналистката Румяна Таслакова, дългогодишен главен редактор на българската секция на „Дойче веле“. Медиен партньор на инициативата е БТА. Призьорите получават малка пластика на Красимир Ангелов и 1500 евро. 



Източник БТА