МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО 2019

0
1138

 

На Международния ден на книгата и авторското право – 23 април 2019 г., Регионална библиотека „Дора Габе” организира традиционния Маратон на четенето, част от Националната кампания „Походът на книгите 2019”. В празника на четящите хора се включиха над 350 граждани на град Добрич – деца от детските градини , ученици от училищата, читатели на библиотеката, граждани. Тази година библиотеката посвети събитието на 90-годишнината от рождението на големия български писател Йордан Радичков.

Маратонът откри директорът на библиотеката Невяна Христова, която поздрави всички участници за желанието да се включат в събитието, подкрепящо книгата и четенето. По традиция директорът отличи и връчи награди на най-активните читатели на библиотеката за 2018 г. – „Читател на годината” до 14 г. е Калина Мирославова Савова на 7 г., „Читател на годината” над 14 г. е Атанас Стоянов Георгиев на 76 г., като „Най-четящ клас” бе отличен IIг клас на СУ „П.Р.Славейков”, с класен р-л Яна Вълкова, а най-активен партньор бе СУ „Св. Кл. Охридски”.

Старт на маратона даде поетесата Петранка Божкова, която сподели с участниците своето отношение към книгите и четенето като „пътуване към далечни светове, времена и епохи, в което докато пътуваме, опознавайки света, ние опознаваме себе си”. Петранка Божкова прочете част от разказа на Йордан Радичков „Грозната жена”.

Деца от ДГ №18 „Дора Габе” продължиха маратона с драматизация на приказката „Работна Мецана” по Леда Милева. В празничния ден ученици от IIIг клас на СУ „Д. Талев” с кл. р-л Кр. Хиневабяха подготвили кукли с хвъркатите герои от една от най-обичаните детски книжки на Йордан Радичков „Ние, врабчетата”, текстове от която четоха на маратона. Родители на третокласниците бяха подготвили вкусни лакомства, украсени с радичковите врабчета.

Учениците от IIг клас на СУ „П.Р.Славейков”, с кл. ръководител Яна Вълкова,четоха текстове от „Патиланско царство” на Ран Босилек, учениците от IIд а клас на СУ „Св. Климент Охридски”, с кл. ръководител Росица Господинова,продължиха маратона с четене на текстове от „Ние, врабчетата”,I б клас на СУ „Св. Климент Охридски” , с кл. ръководител Даниела Петрова, продължиха текста на Радичков. Учениците отVв клас от СУ „Димитър Талев”, с кл. ръководител Марияна Узунова, избраха да четат отново „Ние, врабчетата”.Второкласниците от ОУ „Христо Ботев”, с кл. ръководител Ивелин Иванов, четоха „Малки жабешки истории”, а VI б клас от СУ „Любен Каравелов”, с кл. ръководител Георгиева, четоха „Мюре”,IIIв клас на ОУ ”Христо Ботев”,с кл. ръководител Неделчева, избраха „Шарена черга” и „Малки жабешки истории”,III а клас на ОУ „Христо Ботев”,с кл. ръководител Мария Даскалова, четоха „Шарена черга”.

Маратонът завърши с виртуално включване от град Варна на учениците от IIв и г клас на СУ „Св. Кл. Охридски” с преподавател Руска Симеонова, които четоха текстове от „Ние, врабчетата”.

По време на Маратона на четенето, учениците от СУ „П.Р.Славейков”, които участваха в курса за програмиране с роботите Финч в рамките на проект „GemnerationCode” по грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩполучиха подаръци от Фондация „Глобални библиотеки България”.

Екипът на Регионална библиотека „Дора Габе” благодари на всички приятели на хубавата книга и четенето, които се включиха в празника.