КМЕТЪТ ЙОРДАН ЙОРДАНОВ ОТЧЕТЕ ПЪРВАТА ГОДИНА ОТ МАНДАТА СИ

0
730

„Една година е малката стъпка. Очакваме да направим големите“, заяви кметът.

Първата година от мандата си отчете кметът на Добрич Йордан Йорданов и неговият екип.
„Наследството, което получихме, беше в най-песимистичния вариант, който сме си представяли. Още с встъпването в длъжност бюджетът беше „на ръба“. Нещата не вървяха добре. Не знаехме дали ще можем да приключим годината, дали ще можем да се разплатим с доставчиците. След това се тръгна с финансовата корекция наложена на общината заради проекта за депото край Стожер. Още в първата седмица един от юристите ни съобщи, че одитен доклад на ОСЕС излиза и в него е посочена финансова корекция от 25 % а общината. Това беше новината за „добре дошъл!“. Финансовата корекция беше голям удар за Общината. Това беше атестат за това как са се правили проектите назад във времето. Заедно с това започнахме работа по водния цикъл. Надявахме се, че проектите, които са правени през 2007 г. и след това 2011 г. да ни свършат поне донякъде работата, от която имахме нужда, за да подадем целия проект. Оказа се, че трябва да направим съвсем ново проектно предложение. Започнахме да вървим в различна и нова посока, за да може при реализацията на проекта гражданите да усетят не само доброто водоснабдяване, доброто качество на водата, но да се усети и инфраструктурното подобряване на цялата пътна мрежа. Такова ще има“, заяви кметът.
Той подчерта, че за последните четири години бюджетът на Общината е намалял с близо 3,5 млн. лева. „Това са реални факти. Ние се опитахме да свършим много неща почти без пари“, заяви кметът.
Сред сериозните трудности пред екипа през тази една година е било обжалването на всички големи обществени пръчки – доставка на храни за детските заведения, ремонт на улици, обществен транспорт. Това са поръчки, които имат много голям социален ефект. Кметът припомни, че одитният доклад на Сметна палата показа проблеми при провеждането на тези обществени поръчки по време на предишното управление. „Постарахме се да изчистим всички проблеми, за да не изпаднем в ситуация след няколко години да получаваме подобен доклад за нашето управление. Няма да го допусна. Може да сме били критикувани, но смело мога да твърдя, че сме защитили интереса на Общината за това да няма бъдещи финансови корекции“, подчерта кметът. Той добави, че предстои тези обжалвани поръчки вече да се финализират и да се сключат договори. Не е наложена нито една санкция на Общината.  „За първи път ще има официално сключени договори за градския транспорт с общината, която ще може да се възползва от правото си да коригира транспортни схеми“, обясни Йорданов.
Той припомни и отказът на Общинския съвет да гласува допълнителни 320 хиляди лева за уличната мрежа. Това бяха пари, които отиват директно навън и ще се видят от хората. Имаше места, в които ремонти не бяха правени повече от 20 години. За съжаление 700 хиляди, които бяха предвидени за изкърпване, вече свършиха, отбеляза кметът.
Кметът припомни реализираните две сериозни инвестиции – китайската  за изграждане на фуражен завод и американска – за дестилерия за лавандула.
Й. Йорданов отчете, че има много добра комуникация с всички министерства. Диалогът винаги е бил добър, надявам се, че ще продължи да е такъв, каза още той.
Той подчерта, че Общината е депозирала проекти на стойност 14 млн. лева по оперативна програма „Региони в растеж“. Освен това, има заложени проекти и по програмата за трансгранично сътрудничество – за видеонаблюдение, за трансграничен архив. Тези неща са заложени. Въпрос на време е отстрана на румънското и на българското правителства, нещата да се изговорят и тези проекти да се задвижат, обясни Йорданов.
Той заяви още, че през тази година нито веднъж не си е позволил да се поддаде на слухове. „Нито аз, нито моят екип. Винаги съм казвал, че няма да позволя да се управлява един град със слухове“, заяви Йорданов. И увери, че екипът винаги е работил с ясни правила, прозрачно. „Винаги, когато гражданите имат въпроси, сме откликвали“, каза кметът. И обясни, че са го търсили и през нощта, дори 1-2-3 часа след полунощ. „Никога не съм отказвал да говоря, особено с гражданите на Добрич. Диалогът винаги е бил добър“, каза кметът. Той припомни, че общината има фейсбук страница, организират се изнесени приемни. Новата интернет страница на Общината е сред трите най-добри у нас, наред с тези на София и Бургас.
Кметът подчерта също, че за тази една година Общината е успяла да привлече немалка част от бизнеса. Благодарение на това се реализират няколко инфраструктурни проекта, сред които облагородяване на междублокови пространства в кв. „Балик“, на Рилските блокове, предстои и в кв. „Рилци“. „Успяваме да работим със социално отговорния бизнес, който иска да помага на своя град. Аз съм много благодарен на тази тяхна инициатива. Надявам се да продължим с доброто сътрудничество занапред. Всичко, което зависи от нас като община и като възложител,  се стремим максимално да оставим тук в града и малкият и среден бизнес да усети промяната“, каза Й. Йорданов.
Той припомни, че националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради беше много изостанала. Вече има готовност за обявяване на обществената поръчка за саниране на десет блока. Изчаква се последното одобрение от областна управа. Според кмета, за два-три месеца ще бъдат санирани първите блокове, което тотално ще промени облика на града. „Добрич трябва да стане еднакво добър за живеене, както в центъра, така и в периферията. И аз обещавам, че ще положа всички усилия в тази насока“, увери кметът.
Амбицията е да се реализират неща, които през годината не са били направени. Едно от тях е водният цикъл. „Със зъби и нокти ще се борим, защото знаем до какво ще доведе. Да, ще има малко затруднения във връзка с разкопаването. Неудобства за хората, но в същото време ще има много работни места за Добрич и за фирмите в града, нови пътища, нова подземна инфраструктура“, обясни Й. Йорданов.
Възстановяването на работата на Тристранния съвет за социално сътрудничество кметът също отчете като успех.
„Една година е малък период, но аз съм благодарен за това, което успяхме да свършим. Административно да заложим всички онези неща, от които градът има нужда. Една година е малката стъпка. Очакваме да направим големите“, каза кметът.
Той гарантира, че всичко обещано от него, е заложено в различни програми и проекти и в даден етап ще се реализира. Йорданов обаче не пожела да постави оценка на своя екип за първата година от работата му. НДТ