ВАКАНЦИОННОТО СЕЛИЩЕ АЛБЕНА ЧУКНА НАЗДРАВИЦИ ЗА 50-ГОДИШНИНА

0
1971

 

На 24 август ваканционно селище Албена отбеляза своя 50-годишен юбилей. Специално за рождения ден на курорта пристигна министърът на туризма Николина Ангелкова. Тържеството започна с поставяне на капсула на времето с послание към бъдещите поколения. Капсулата символизира красотата на Приморска Добруджа – зелена и слънчева, съдържа част от финия пясък на плажната ивица в Албена, ароматен мед, произвеждан в региона, минерална вода, която извира в местността, вестник със спомени на поколения, работили в курорта през годините, юбилейни значки и UBS със снимки, илюстриращи Албена през годините. Министър Ангелкова и членовете на борда на директорите на „Албена“ АД заедно поставиха капсулата на времето в плоча, намираща се пред новата зала „Перуника Хол“. Капсулата ще бъде отворена на 24 август 2069 година. „Министерството на туризма насърчава националните курорти като средища за разнообразни видове туризъм през цялата година. Вярвам, че с новите промени в законовата рамка в сектора тяхната дейност ще стане много по-ефективна и целенасочена не само към определен фокус туристи и отделни пазари, но и към прилагане на все по-иновативни продукти и форми на обслужване“ – заяви министър Ангелкова по време на тържествата по случай 50-годишния юбилей на ваканционно селище Албена.

Министър Ангелкова подчерта, че с добрата си спортна база и новооткритата конферентна зала „Перуника хол“ комплексът има огромен потенциал и за разнообразни събития през останалите месеци на годината. Сега към това богатство се прибавя още едно многофункционално съоръжение с прекрасни перспективи, което несъмнено ще допринесе за надграждането на курорта и утвърждаването на традициите му. Тя добави още, че Министерството на туризма ще е една от първите институции, която ще се възползва от иновативната зала и ще проведе следващия си Национален съвет именно в нея. През годините курортът разви и обогати многократно предлаганите услуги, добави министърът.

За периода април-юни 2019 г. – по данни на НСИ, в Албена отчитат 15% ръст на отседналите българи в местата за настаняване, с поне 10 легла повече спрямо същия период на миналата година. В броя на нощувките им се отбелязват 27 на сто ръст, както и над 31% ръст в приходите от тях. Само за първия летен месец – юни 2019 г., тук са реализирани общо близо 278 хил. нощувки, като от българи те са с над 29 на сто повече спрямо юни 2018 г. Приходите от тях приближават 15 млн. лв., като от пребиваването на български туристи ръстът е 33 на сто. „Очакваме летният сезон да е в рамките на прогнозите ни, които направихме в началото на годината и се надявам да  достигнем нивата от миналата година“ – коментира министър Ангелкова. Тя подчерта, че развитието на устойчивия туризъм е сред приоритетите на правителството и благодари на кабинета за подкрепата, която оказва за развитието на сектора.

Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов, който съобщи за инициативата за насърчаване на организирания туризъм и така да привлечем вниманието както на чуждестранни туристи, така и на българските, каза още министър Ангелкова. Тя увери, че в лицето на Министерството на туризма, на правителството и на премиера туристическият бизнес има цялата подкрепа за развитие на сектора. Ще продължим заедно и занапред, за да надграждаме постигнатото, коментира министър Ангелкова.

За своите 50 години Албена се е превърнала в един от символите на българския туризъм. Албена е място, което съчетава природа и прекрасни условия за развитие на туризъм целогодишно, курорт на световно ниво, защитил това определение в годините, подчерта министър Ангелкова.

Началото

В началото на 60-те години на миналия век равният бряг, богатата пясъчна ивица, благоприятният климат и екзотичната растителност на местността Балтата са определени като предпоставка за развитие на международния и национален туризъм в България. Затова на 10 ноември 1965 г. Министерски съвет приема разпореждане N 260, с което се създава държавното търговско предприятие “Балкантурист”. Неговата задача е да съдейства за развитието на международния и национален туризъм на България. Решено е първият етап от курортното строителство да започне с изграждането на туристически комплекс в местността “Фиш – Фиш”, който по-късно се нарича “Албена”.

Идеята била да бъде изграден най-модерният в страната курортен комплекс, който да бъде продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца. Първоначално е замислено той да носи името “Балчик – юг”, а проектирането му се възлага на арх. Николай Ненов. Според плановете е взето решение курортът да се строи на етапи, по метода на индустриалното строителство. На 3 февруари 1967 година, с приемането на новия градоустройствен план, е решено комплексът да носи името АЛБЕНА, по еднименния разказ на Йордан Йовков. Предполага се, че името Албена произлиза от латинската дума “албус”, която означава бял.

Началото на строежа започва с тържествено за времето си събитие. На 18 януари 1968 г. първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министерски съвет Тодор Живков и председателят на Народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена, с което поставят началото на изграждането на курортен комплекс Албена. Строежът е обявен за национален обект и е включен в списъка на националните обекти.

Строителството се осъществява на 7 етапа. През първия се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс – водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др. Само година по-късно, на 24 август 1969 г. – неделя, се състои тържественото откриване на кк Албена пред х-л “Доростор”. Първият турист, влязъл във водите на Черно море в района на Албена, е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия.

През периода 1973 – 1974 се завършват 6 хотела на плажната ивица на комплекса. Това са “Гергана”, “Славуна”, “Мура”, “Елица”, “Нона” и Боряна”. През 1978 г. в Албена вече има 40 хотела, с 12 750 легла, къмпинг и 23 ресторанта. Същата година Албена посреща 282 552 туристи, с 2 096 653 нощувки.

На 21 януари 1983 г. започва изграждането на най-големия хотел в комплекса – “Добруджа”. Той е и първата стъпка към целогодишната експлоатация на курорта, като допринася за развитието на конгресния и балнеоложки туризъм. На 25 юли 1983 “Добруджа” посреща първите си чуждестранни туристи.

Непосредствено след приключване на строителните дейности и оформянето на цялостния облик на туристическия комплекс, започват да са провеждат множество културни и атрактивни мероприятия. Те поставят началото на различни конкурси и форуми, които днес са се превърнали в традиционни. На 2 август 1970 г. на централния плаж на Албена за първи път се организира конкурс за хармонично мъжко и женско тяло. Тогава участват представители от СССР, Полша, ГДР, Чехословакия, ГФР, както и летовници от курортите Балчик, Кранево, Русалка. Титлата “Мис Албена – 70” получава българката Лидия Арахангелова.

Отново в началото на 70-те години Албена е притегателен център и за любителите на спорта. Започват да се провеждат международните рали състезания, парашутизъм, турнир по бокс, шахмат, спортен бридж и конна езда. Богатата база предоставя прекрасни възможности за водни спортове като сърфове, парашути, яхти, катамарани, водни ски, моторни делтапланери, водни пързалки, басейни, тенискортове, игрища за волейбол и баскетбол, миниголф, стрелба с лък и др.

След приватизацията на комплекса, “Албена”АД е с преобладаващо частно участие и се утвърди на международния и вътрешния пазар със завършен туристически продукт. Албена бързо се разви като водещ и предпочитан туристически курорт в България на световно ниво. Над 25 партньори от целия свят, между които TUI, Томас Кук, ЛТУ, Май Травел и др., затвърдиха дългогодишните си контакти с курорта и дoри увеличиха пазарния му дял от световен мащаб. Всяка година Албена е посещавана от чуждестранни туристи, които са редовни гости на комплекса още от 1969 г.

За гостите на Албена артистите от Софийската опера представиха мюзикъла „Мамма Миа“. Кулинарите на Албена бяха подготвили много торти и други сладки изкушения. Празнична заря озари небето над ваканционното селище, което е известно със своята грижа към природата и политика за устойчиво развитие в тази сфера. НДТ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА